fallback

Новите правила за държавните имоти минаха на първо четене

Цените на държавните имоти ще се определят на базата на осреднените пазарни цени от всички вписани възмездни сделки, а не както сега на произволно избрани цени

15:04 | 14.07.10 г.

Дадените под наем имоти публична държавна собственост не могат да се ползват извън предназначението им, да се преотдават и да се ползват съвместно по договор с трети лица, приеха депутатите при първото четене на промени в Закона за държавната собственост. 

Цените на имотите ще се определят на базата на осреднените пазарни цени от всички вписани възмездни сделки, а не както сега на произволно избрани цени.

Предвижда се още за изграждане на национални обекти, когато отчуждаваните имоти или части от имоти са частна общинска собственост, те да преминават безвъзмездно в собственост на държавата от датата на обнародване в "Държавен вестник".

С промените се дава и възможността инвеститорът на национален обект да влезе и да строи в чужд имот срещу задължението за заплащане на обезщетение. Това ще може да стане само след влизане в сила на подробния устройствен план, предвиждащ изграждане на национални обекти, приеха депутатите.

От сегашния закон се отменя и текстът, който дава възможност на политически партии да закупят имот частна държавна собственост.

Министерският съвет прие проектозакона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:11 | 11.09.22 г.
fallback