IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметът на Несебър ще даде сделката за делфинариума на прокурор

Повод за това е искане на "Феста холдинг" за незабавно финализириране на договора за продажба и плащане на неустойки от общината

15:56 | 20.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Кметът на Несебър ще даде сделката за делфинариума на прокурор

Кметът на Несебър Николай Димитров свиква извънредна сесия на Общинския съвет, с цел да бъде гласувано предложението му да бъде подаден сигнал от община Несебър лично до Главния прокурор на Република България и до Върховната касационна прокуратура (ВКП) за проверка на всички действия на лица и институции, довели до „скандалната“ продажба на 1/5 от терена на Несебърския полуостров, съобщават от общината.

Повод за тези действия е писмо, получено преди няколко дни в общината, от управителката на „Феста Холдинг” АД Петя Славова. В него тя категорично заявява, че се отказва от досегашните преговори за извънсъдебно споразумение с общината за терена от 20 дка в Стария град, който закупи от предишния кмет Николай Трифонов, за да строи делфинариум.

Славова настоява за незабавно финализиране на договора за продажба, сключен през 2005 г. Освен това тя заплашва кмета на града Николай Димитров, че ако в 14-дневен срок не се подпише сделката, той персонално ще носи наказателна отговорност, казват от общината. „Феста” иска и около 3 млн. лв. от община Несебър за пропуснати ползи и лихви, поради забавата да влезе във владение на имота.

"Скандалната" сделка, беше обявена за разваляне от общинския съвет още през 2007 г. „Феста Холдинг” обжалва това решение в съда и спечели делото на всички инстанции. За да запази терена на полуострова от застрояване, общинската администрация и общинският съвет в Несебър започнаха извънсъдебни преговори с предложение за замяна на земята от 20 дка в Стария град, с терен от 11 дка на стръмния скат в североизточната част на Новия Несебър.

"Община Несебър няма възможност да изплати милионите неустойки искани от Славова. Още повече по сделка, която според всички е сключена след неясна и нагласена процедура" заявяват от общината.

Областна управа Бургас обяви за незаконосъобразно решение на общинския съвет за финализиране на замяната на терена в Стария град с 2 пъти по-малък общински парцел във вътрешността.

В резултат „Феста Холдинг” АД излезе с ултиматум за встъпване в права на собственик и разпореждане със земята в Стария град. Тъй като това е недопустимо за общинската администрация и болшинството общински съветници, кметът настоява да се вземе решение за даване на сделката за разследване от прокуратурата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още