IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата ще разследва сделката за терена за делфинариум в Несебър

Окончателен договор за продажбата на 20 дка в Стария Несебър в полза на „Феста Холдинг” АД няма да бъде подписан до приключване на разследването

15:25 | 26.07.10 г.
Прокуратурата ще разследва сделката за терена за делфинариум в Несебър

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е образувала досъдебно производство за разследване на това как е била сключена сделката по продажбата на 20 дка общинска земя в Стария Несебър в полза на „Феста Холдинг” АД. Това заяви днес на извънредна сесия на Общинския съвет кметът на града Николай Димитров, цитиран от пресцентъра на местната администрация. 

Димитров свика извънредната сесия на съветниците по казуса преди няколко дни и призова сделката да бъде разследвана от ВКП със задна дата.

Повод за реакцията бе официално писмо на управителката на „Феста Холдинг” Петя Славова, в което тя поставя ултиматум на Димитров за встъпване в права на собственик върху почти една пета от историческия полуостров, посочват от пресцентъра. Славова е заявила също, че „Феста” се отказва от всякакви алтернативни варианти и извънсъдебни преговори с общината и е поискала лихви и неустойки заради забавата от финализиране на сделката.

Договорът е бил сключен от предишния кмет на Несебър Николай Трифонов през 2005 г., но не е финализиран до днес. Теренът е закупен с цел строителство на делфинариум.

Общинският съвет е поискал разваляне на договора още през 2007 г. Холдингът заведе дело срещу решението на общинарите и го спечели във ВАС. Въпреки това в продължение на три години общината не подписва окончателен договор с „Феста Холдинг” АД.

Димитров заяви, че не е съгласен да изплаща исканите от Славова лихви по сделка, която може да се окаже сключена по опорочена и нагласена процедура. Именно поради това бе и призивът да се разследва случаят от ВКП.

Днешната сесия е продължила едва няколко минути, след като кметът съобщи, че е получил решението на ВКП. Разследването за установяване на евентуални корупционни действия ще бъде под специалния надзор на върховната прокуратура.

Така окончателният договор със Славова няма да бъде подписан, както и няма основания да се вземат каквито и да било последващи решения от общината до приключване на разследването на ВКП и съответните държавни органи относно сделката, допълват от пресцентъра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още