fallback

Fannie Mae прави всичко възможно, за да се отърве от имотите на длъжници

Американският банков гигант предлага стимули за купувачи и брокери на имоти

12:11 | 24.09.10 г.

Американският ипотечен гигант Fannie Mae изглежда прави всичко по силите си, за да се отърве от огромния инвентар имоти на длъжници, които са станали банкова собственост, след като не е успял да ги продаде на търг, пише CNBC.

Компанията притежава 129 310 такива еднофамилни имота към края на второто тримесечие, което е над два пъти повече в сравнение с второто тримесечие на 2009 г.

Никак не е изненадващо, че Fannie иска да се отърве от имотите си възможно най-скоро, особено след като броят на отнетите от банките имоти в САЩ достигна нов рекорд през август, а жилищните цени отново отслабват.

Какво прави Fannie? Компанията подновява изтекла програма, според която купувачите на нейните имоти получават сума, равна на „3,5% от окончателната продажна цена, която може да се използва за разходите по финализиране на сделката, включително за гаранция.“

Освен това Fannie се опитва да привлече на своя страна и брокерите на имоти. „Посредниците от страна на продавача ще получат бонус от 1500 долара. Офертата важи от 23 септември и трябва да приключи до 31 декември 2010 г.“

„Продължаваме да търсим начини да предлагаме стимули на купувачи, които отговарят на условията ни и които ще живеят в имотите в дългосрочен план“, казват от компанията.

През първата половина на тази година Fannie е продала около 87 хил. имота. Ако продаде половината от това количество, защото срокът е три месеца, а не шест, ще трябва да изплати малко над 65 млн. долара на брокери на имоти, без да броим помощта за купувачите в размер на 3,5%. Изглежда компанията наистина се притеснява за растящия си инвентар от имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:28 | 11.09.22 г.
fallback