IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Трябва да можем да минем и без Fannie Mae и Freddie Mac

Председателят на Фед е подкрепил предложението на финансовия министър Тимъти Гайтнър, което ще насърчи съобразяването с риска на всяка правителствена гаранция

22:03 | 06.08.10 г. 6
Автор - снимка
Създател
Бернанке: Трябва да можем да минем и без Fannie Mae и Freddie Mac

„Трябва да е възможно да създадем система за жилищно финансиране в САЩ и без нуждата от потенциални рискови звена като подпомаганите от правителството ипотечни агенции Fannie Mae и Freddie Mac”, е заявил председателят на Федералния резерв (щатската централна банка) Бен Бернанке.

Според него успешната система трябва да осигури ипотечно финансиране и вторичен ипотечен пазар дори и по време на финансова криза, без създаването на институции, които представляват системен риск, съобщава Ройтерс.

Бернанке е подкрепил предложението на финансовия министър Тимъти Гайтнър, което ще насърчи съобразяването с риска на всяка правителствена гаранция.

”Това е ключова стъпка, която ще спре прехвърлянето на лоши активи от частния сектор към правителството, и ще способства за разумно кредитиране и стабилна ипотечна система”, е казал той.

Правителството пое контрола над Fannie Mae и Freddie Mac в разгара на финансовата криза през 2008 с натрупването на загубите им от лоши кредити. Двете институции притежават или са гарантирали половината от ипотеките в страната.

Те бяха акционерни дружества, но се ползваха с подкрепата на правителството, и това караше инвеститорите да смятат, че то ще ги спаси по време на криза.

Fannie Mae и Freddie Mac не отпускат заеми директно на притежателите на жилища, а секюритизират пакети от ипотечни заеми или държат такива заеми в потфейлите си.

Засега агенциите остават под правителствен контрол, докато администрацията на президента Обама тепърва ще умува как да реформира системата за жилищно финансиране.

Мнозина смятат, че гарантираният от правителството дълг, емитиран от Fannie Mae и Freddie Mac, е довел до надуването на жилищния балон в САЩ, който докара болезнената рецесия.

Двете агенции вече получиха повече от 146 млрд. долара помощ от правителството.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
:-)))Кредитите не заобикалят проблемите, а ги отлагат и прехвърлят на други субекти. Примерно, когато правителствата вземат по-дългосрочни кредити, те прехвърлят днешните проблеми на бъдещите поколения. Ипотечните и потребителските кредити пък дават възможност за по-големи (понякога огромни) печалби на строители и производители (което има и положителни страни, зависи от коя страна си). Но всичко това е до време защото кредитирането за да работи трябва непрекъснато да има разширяване на базата и обема (кредитната система по същество е пирамида), а това не може да продължи до безкрайност. И когато нивото на дълговете достигне тавана си (а това е близо, ако не и вече минато, особено в САЩ), ще настане часът на истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 13 години
Решението е само едно , но то е неприемливо засега1.Да се изчистят всички кредити до 0 2.Да се забрани кредитирането и да се криминализира .Защото и най- малкия кредит е изместване на съществуващ проблем , а проблемите са за да бъдат решавани и превъзмогвани , а не заобикаляни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ivo0101
преди 13 години
Това което казва no-credit е напълно вярно. Интересното е дали ФЕД ще се опита да монетаризира всеки кредит от последните десетилетия (което най-вероятно ще доведе до масови протести и сваляне на ФЕД) или ще остави пазара сам да се справи - което по мое мнение е най-добрият вариант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Fannie Mae и Freddie Mac ще останат като учебникарски пример за ефектите от кредитирането. То всъщност, след още не много време и ФЕД ще се присъедини към тези два примера. Кредитът е опит да се консумира бъдещето днес. И доколкото бъдещете е неизвестно, кредитът е и спекулация с бъдещето. И когато тази спекулация е поставена в основата на икономиката, то кредитът се превръща и в план за бъдещето понеже ако спекулацията излезе неуспешна икономиката се скапва. И не знам какво може да значи "разумно кредитиране"? Може би ограничено? Но на какви принципи? Екипът на Обама щял да умува как да реформира жилищното финансиране. Айде да видим какво ще изумува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Dror
преди 13 години
tova zvu4i to4no kato politi4esko obeshtanie za svetlo badeshteBernanke, prodaljava biasno da pe4ata USD i da gi naliva na Wall Street, USD pada ot 8 sedmitsi a inflationnia natisk izliza ot kontrol. Negativite na tazi politika ve4e se vijdat - US economikata tragna kam recessiata otnovo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още