IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МРРБ: Не само държавата, и общините са отговорни за незаконното строителство

До края на годината ще бъдат ясни резултатите от проверките за евентуално незаконно строителство покрай всичките 50 язовира в страната

15:58 | 26.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
МРРБ: Не само държавата, и общините са отговорни за незаконното строителство

Не само държавата в лицето на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), но и общинската администрация и основно главните архитекти носят отговорност за допускане на незаконно строителство покрай язовири и други терени, които са държавна или общинска собственост, коментира днес пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Затова някои от основните нови промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които ще са готови в края на годината, предвиждат именно диференциране и точно определяне на отговорностите на държавата и общините за недопускане на незаконно строителство. Сега например, заради строителството на 45 незаконни къщи на държавна земя в „чашката“ на язовир „Ивайловград“ главният архитект на Ивайловград може само да бъде уволнен, допълни Плевнелиев.

Той посочи, че в резултат на извършените напоследък проверки ДНСК е съставила 83 констативни протокола, които ако не бъдат обжалвани (или съдът ги потвърди след обжалване), стават заповеди за събаряне на съответните незаконни постройки. Освен това, съставени са и 36 акта за забрана за ползване, т.е. в тези незаконно построени къщи няма да има електричество, вода и т.н.

До края на годината ще бъдат ясни резултатите от съвместните проверки на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на околната среда и водите за евентуално незаконно строителство покрай всичките 50 язовира в страната, каза още Плевнелиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ru6y
преди 13 години
Плажът е във Варна ,а заведението Морски дракон .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ru6y
преди 13 години
На популярния плаж Кабакум има масивно построено през 2005 година заведение върху плажната ивица т.е. изключителна държавна собственост ,която по Конституцията на страната е НЕПРИКОСНОВЕННА !!! Кой е отговорен общината или държавата (МРРБ) ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още