IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разрушават по бързата процедура незаконните къщи край язовир Ивайловград

За шеф на ДНСК търсят човек, който "по-агресивно ще защитава интересите на обществото и държавата"

15:38 | 13.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Разрушават по бързата процедура незаконните къщи край язовир Ивайловград

Започва бърза процедура за разрушаване на 45-те незаконни къщи край язовир "Ивайловград" според Закона за устройство на територията. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.

По-рано стана ясно, че по настояване на министър-председателя Бойко Борисов днес ще бъдат освободени от длъжност началникът на Дирекция „Национален строителен контрол“ (ДНСК) Иван Симидчиев и началникът на митница Свиленград Стефан Марашев. Това се случва, след като проверки преди дни установиха, че край язовир “Ивайловград” има 45 имота, които нямат акт 16 и официално не съществуват.

На мястото на Иван Симидчиев министър Плевнелиев ще търси човек, „който по-агресивно ще защитава интересите на обществото и държавата“. „В случая с язовир "Ивайловград" виждаме бездействие в ДНСК, което е продължавало доста години“, допълни министърът.

С решение на правителството днес е създадена група от експерти на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на околната среда и водите, която ще проверява незаконните постройки по всички 50 големи язовира в страната. Проверява се и законността на яхтеното пристанище на братя Диневи в курорта „Свети Влас“.

„Искаме да възстановим държавността и да покажем, че имаме силна воля да се справим с хората, които се разхождат с куфарчета с пари и си мислят, че могат да купуват институции. Ние сме в Европа, където има ред и правила, които не е трудно да се спазват и тези, които не ги спазват, няма да бъдат толерирани“, посочи министърът.

„Ще разследваме случая с язовир "Ивайловград" на място, защото общината има основна роля с безобразията по издаването на разрешенията за строеж“, заяви Плевнелиев. Той припомни, че според Закона за устройство на територията собствениците могат да обжалват заповедите за събаряне. Въпреки това тези заповеди ще бъдат издадени, тъй като няма никакво съмнение за незаконността на постройките, заяви министърът.

НАП ще проверява и имоти в околностите на София, защото при тях случаят е друг – по думите на министъра не е възможно къщи с площ от две-три хиляди квадратни метра да бъдат прехвърляни на цени от 40 хил. лв. НАП трябва да „почука на вратата“ на тези големи имоти и да изкара, може и ниски, но все пак пазарни цени, допълни Плевнелиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Croupier
преди 13 години
Въпросът е принципен и решението е единственото, което няма да породи още коментари и недоволство. Кой ще плаща за поддръжката на тези огромни къщи и басейни? Та те дори не са пригодени за цели като тези. Нужни са спални помещения с огромна кухня и близост до активно население, което да подпомогне приобщаването на деца и/или болни и стари хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
Похвално е желанието да се покажем европейци.Обаче.Обаче, ней-добре е тези построени имоти да се кунфискуват и предадат за ползване от семейства с много деца и /или/ SOS детски селища. Така, природата няма да се замърсява отново а, така също, няма да се харчат грешни пари . С какви очи, например, правителството ще събаря приюта на отец Иван в Нови хан? Пак ли ще се харчи и време и пари за да се строят убоги катуни с бойния вик "семейство за всяко дете"? Докога това безобразие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още