IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без инвестиции на зелено в търговския сектор в Румъния въпреки потенциала

Новите играчи на румънския търговски пазар вероятно ще се разширяват по-скоро чрез придобивания, отколкото чрез нови инвестиции

11:30 | 11.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Без инвестиции на зелено в търговския сектор в Румъния въпреки потенциала

Модерните търговски формати в Румъния се очаква да продължат да се увеличават, но въпреки това има малки шансове това да става чрез нови инвестиции на зелено, смятат специалисти.

В момента на пазара в северната ни съседка има над 650 хипермаркета, супермаркета, магазини за евтино пазаруване и други търговски формати, затова се смята, че в близко бъдеще новите играчи, които искат да стъпят на пазара, няма да започнат да изграждат веригата си от начало.

Ще ставаме свидетели на все по-голям фокус върху модерната търговия, но вече не е време за инвестиции на зелено за новите играчи, смята Валентин Мирча от Комисията за защита на конкуренцията в Румъния.

Въпреки това той пояснява, че се очакват сделки по приодбивания и поглъщания в сектора.

Неговото изказване идва малко след като германската верига Lidl, която на румънския пазар за евтино пазаруване се бори за надмощие над германската Aldi, придоби румънската верига Pludi Market, която оперира магазините Plus, пише ZF.

По този начин Lidl си осигурява силни позиции на пазара чрез мрежата на Plus, която има над 100 магазина и повече от 300 млн. евро годишен оборот, пише изданието.

В края на октомври бе обявено, че през 2011 г. в Румъния се очаква да бъдат отворени 19 нови хипермаркета в резултат на инвестиции на обща стойност от 250 млн. евро.

Разширението на мрежата на Lidl в Румъния, България и още няколко пазара в Централна и Източна Европа бе подкрепено от заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) от 200 млн. евро.

Плановете на веригата за придобиване на Plus бяха обявени още през януари, като след това сделката трябваше да бъде одобрена от институциите за защита на конкуренцията на двете страни.

Наскоро Lidl отвори първите си няколко магазина и у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още