fallback

Към „тотална катастрофа“ върви гръцкият пазар на имоти

Строители предлагат до 40% отстъпка от цената при покупката на няколко жилища; имотите стоят средно по 10 месеца на пазара преди продажба

15:51 | 27.12.10 г. 5
Автор - снимка
Създател

Пазарът на недвижими имоти в провинциалните региони в Гърция върви към всеобщ крах, като повечето градове се очаква да последват ситуацията, която цари в Атина и в Солун, пише гръцкото издание Imerisia.

В някои региони сделките с имоти са се понижили с до 70% от началото на кризата, като има случаи, в които собствениците се затрудняват да покриват дори и данъците на имотите.

По данни на Гръцката федерация на собствениците на имоти има някои конкретни области от страната, които са отчели голям крах на пазара, главно на жилищни имоти. Сред тях са Тесалия, Крит, Пелопонес, някои части от Западна Гърция и др.

Различни оценки сочат, че в момента в провинциалните градове, без да се смятат пазарите в Атина и Солун, има непродадени над 50 хил. жилища ново строителство.

Има също така и хиляди стари апартаменти и къщи, които стоят непродадени на пазара в продължение на много време.

Ситуацията на пазара се утежнява още повече поради факта, че през последните месеци, поради продължаващите икономически затруднения в страната, се забелязва бърз ръст на предлагането на жилищата. Много собственици на жилища, магазини и друг вид имоти, озовали се в затруднено финансово положение, биват принудени да продадат имота си.

Изданието цитира брокери, които дават пример със собственици в Лариса в източната част на страната, които продават жилища ново строителство с 400 евро на кв. м по-евтино в сравнение с миналата година, което представлява отстъпка средно от 25% върху цялата цена на имота.

Строители и инвеститори пък са склонни на отстъпки, достигащи до 40%, за продажба на няколко имота заедно, за да си осигурят необходимата ликвидност.

Средният период на продажба на имот, който миналата година и през 2008 г. бе около два месеца, сега достига до 10 месеца, сочи изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:06 | 09.09.22 г.
fallback