IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Към „тотална катастрофа“ върви гръцкият пазар на имоти

Строители предлагат до 40% отстъпка от цената при покупката на няколко жилища; имотите стоят средно по 10 месеца на пазара преди продажба

15:51 | 27.12.10 г. 5
Автор - снимка
Създател
Към „тотална катастрофа“ върви гръцкият пазар на имоти

Пазарът на недвижими имоти в провинциалните региони в Гърция върви към всеобщ крах, като повечето градове се очаква да последват ситуацията, която цари в Атина и в Солун, пише гръцкото издание Imerisia.

В някои региони сделките с имоти са се понижили с до 70% от началото на кризата, като има случаи, в които собствениците се затрудняват да покриват дори и данъците на имотите.

По данни на Гръцката федерация на собствениците на имоти има някои конкретни области от страната, които са отчели голям крах на пазара, главно на жилищни имоти. Сред тях са Тесалия, Крит, Пелопонес, някои части от Западна Гърция и др.

Различни оценки сочат, че в момента в провинциалните градове, без да се смятат пазарите в Атина и Солун, има непродадени над 50 хил. жилища ново строителство.

Има също така и хиляди стари апартаменти и къщи, които стоят непродадени на пазара в продължение на много време.

Ситуацията на пазара се утежнява още повече поради факта, че през последните месеци, поради продължаващите икономически затруднения в страната, се забелязва бърз ръст на предлагането на жилищата. Много собственици на жилища, магазини и друг вид имоти, озовали се в затруднено финансово положение, биват принудени да продадат имота си.

Изданието цитира брокери, които дават пример със собственици в Лариса в източната част на страната, които продават жилища ново строителство с 400 евро на кв. м по-евтино в сравнение с миналата година, което представлява отстъпка средно от 25% върху цялата цена на имота.

Строители и инвеститори пък са склонни на отстъпки, достигащи до 40%, за продажба на няколко имота заедно, за да си осигурят необходимата ликвидност.

Средният период на продажба на имот, който миналата година и през 2008 г. бе около два месеца, сега достига до 10 месеца, сочи изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
goro
преди 13 години
И да добавя, към предния пост - законодателно също се предприеха мерки, стимулиращи пазара. Премахнаха за 2 години т.нар. "потен есхис" (откъде го имаш) т.е., доказването на произхода на парите за купувачите на имоти. Мярката едва ли ще изкара много пари на светло, но сега си представете, че вече можете да подарите на "детето" си 200хил. без за това последното да дължи данък наследство/дарение и да е необходимо да доказва доходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
goro
преди 13 години
Пазарът на имоти в Гърция е замръзнал от 2007. (Една година преди това беше върховата - с почти 70-80% качване на продажбите поради въвеждане на ДДС върху имотите).Но статията си е пълна глупост. И цените са замръзнали от тогава.Разбира се ако някой купи 5 от 6-тяхто апартамента в някое ново блокче, шестото може и да му го подарят, но преди това ще трябва да се бръкне с около милионче. Случайно "късмети" да се купи нещо на половин цена е имало винаги, но обикновено до тях се добират първи посредниците и лихварите.Като добавим и факта, че на гръцкия строителен пазар преобладават малките семейно-инженерни (ако мога така да ги нарека) фирми с годишен оборот от няколко милиона, работещи без кредити и натрупали достатъчни печалби миналите години и, че лихвите по жилищните заеми се субсидират (болшинството купувачи рядко плащат лихви над 1,5%), по скоро се очертава още един мъртъв период в бизнеса с имоти, отколкото осезаемо падане на цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 13 години
Ами като е така дайте да купуваме нещо по Бяло море - между Солун и Кавала, хич няма да ни е зле. Че може нещо и на остров Тасос. Ама знаем ли какви са таксите, имотните данъци, разходите по поддръжка на имота ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
marketleverage
преди 13 години
аз чух оферти за 290 евро кв до море на разстояние за пеша от плажа в по северните части ама те при гърците веселбата още не е свършила че да кажем дъно и сега е добър момент да видим догодина какво ще стане :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
drakkar
преди 13 години
Скоро и у нас ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още