IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичани ще плащат по старите данъчни тарифи

Данъчната кампания продължава, до края на април софиянци могат да се възползват от 5% отстъпка

10:03 | 14.03.11 г. 2
Столичани ще плащат по старите данъчни тарифи

Предизвикалото недоволство презониране на София за момента ще бъде спряно заради липсата на информация, призна кметът на столицата Йорданка Фандъкова в ефира на bTV.

„Не успяхме да обясним достатъчно добре на хората и те останаха с усещането, че нещо е правено на тъмно. За нас по-важно е доверието им, отколкото 100 лева повече в общинската хазна”, категорична бе Фандъкова.

Тя обаче заяви, че въвеждане на нов ред в зоните трябва да има, защото последното такова е било през 1998 година. В него обаче се наблюдават редица противоречия, дори има и допусната техническа грешка по отношение на част от „Банишора”, обясни кметът.

„Хората са прави да са тревожни и недоволни. Обикновено обвързваме условията на живот с данъците. Но важно е да се знае, че в основата на изчислението трябва да стои икономическата логика – пазарните цени трябва да са съотносими към данъчната оценка”, допълни Йорданка Фандъкова.

По думите й данъчната кампания продължава и до края на април столичани могат да се възползват от 5-процентна отстъпка. От следващия понеделник пък хората в преизчислените зони ще могат да плащат данъка си в размери от миналата година. Надплатилите ще могат да получат парите си обратно по два начина – директно чрез подаване на съответния документ в районната данъчна администрация или чрез приспадане от следващи вноски.

За случилото се объркване Фандъкова отбеляза, че трябва да бъде поета лична отговорност. Кой обаче ще застане зад нея – ще стане ясно до няколко дни, когато ще приключи проверката. Кметът изрази мнение, че едва ли само ръководителят на екипа Минко Герджиков има вина.

Според нея няма да има ощетяване на бюджета на общината след спирането на презонирането, защото целта не е била събиране на средства, а по-справедливо разпределение. „Не мога да допусна нито един човек да остане неинформиран”, категорична бе Йорданка Фандъкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
forexar
преди 13 години
Не мога да допусна нито един човек да остане неинформиран, категорична бе Йорданка Фандъкова.:)Това звучи много предизборно!Решениет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Mr_crash
преди 13 години
Мда. С тия данъци от незнам си колко промила върху измислена данъчна оценка, Софето ще продължава да прилича на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още