IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

120 чужди фонда купиха акции от компенсационния фонд в Румъния за два месеца

Привличането на нови капитали и на интереса на чуждестранните фондове е от изключително значение за румънската икономика в настоящия контекст, коментират специалисти

13:29 | 21.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
120 чужди фонда купиха акции от компенсационния фонд в Румъния за два месеца

Общо 120 инвестиционни фонда са инвестирали в акции от румънския компенсационен фонд Fondul Proprietatea (FP), доказвайки високия интерес, което най-голямото публично предлагане в историята на Букурещката фондова борса провокира на европейския капиталов пазар, пише ZF.

“Изключително добре е за Румъния, че Fondul Proprietatea има толкова голям брой чуждестранни инвестиционни фондове сред своите акционери”, коментира Николае Иван, представител на американския Cartesian - първият фонд, който придоби акции от румънския компенсационен фонд още през лятото на 2008 г.

Заедно с Cartesian, който притежава 2,7% от капитала на FP, чуждестранните акционери включват също и инвестиционен фонд, част от групата на най-големия мениджър на активи в света BlackRock, фондове на East Capital, както и фондовете Charlemagne, Danske, Avaron, Trigon и други.

Румънската държава остава най-големият акционер в FP с 36,79%.

Компенсационният фонд бе създаден през 2005 г., за да обезщети собствениците на отнети имоти по време на режима на Чаушеску, които по една или друга причина не могат да бъдат върнати. Те получиха акции от фонда, който обединява дялове от ключови държавни предприятия като Petrom, Transgaz и Transelectrica. Фондът бе листнат на борсата в Букурещ в края на януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още