IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дванадесет пъти по-голям данък сгради дължат фирми заради законова промяна

Работодатели предупреждават за възможни фалити и разпродажби на безценица

18:18 | 07.04.11 г. 14
Дванадесет пъти по-голям данък сгради дължат фирми заради законова промяна

Дванадесет пъти по-голям данък сгради дължат работодатели за 2011 г. в сравнение с миналата година. За това сигнализира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Шоковото увеличение е последицата от промените в Закона за местните данъци и такси, но изправя бизнеса пред невъзможност да оцелява, коментира Васил Велев.

По думите му предприятия, които притежават недвижима собственост, ще бъдат принудени да работят месеци наред единствено, за да платят данък сгради. Според Велев драстично ще спадне стопанската активност, ще се стигне до несъстоятелност, масови фалити, спиране на дейността, разпродажби на безценица.

Промяната в Закона за местните данъци и такси, която влезе в сила от 1 януари 2011 г., доведе до огромно, несъразмерно повишение на дължимия данък спрямо миналогодишните равнища. Средното увеличение за индустрията е близо три пъти. Това са непредвидени, а на много места необосновани разходи, обобщава Васил Велев.

В Асоциацията на индустриалния капитал в България са постъпили десетки сигнали за неблагоприятни за бизнеса обстоятелства вследствие на увеличените данъци. Затова най-автентичната представителна на национално равнище работодателска организация пое инициативата и предизвика срещата с Бюджетната комисия в парламента.

Асоциацията вече е алармирала Бюджетната комисия на Народното събрание за ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
mikewolf
преди 13 години
И аз не винаги използвам личните си автомобили, но данъка искам - не искам си го плащам. И срещу тази поправка, не протестират фирмите с производство, а строителните фирми.От ден на ден става по трудно да се задържат "тъмните прозорци".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
bbzz24
преди 13 години
ти определено не си наясно кое колко струва и какви са практиките по целия бял свят с чисти улици и признаци на цивилизация. цените на НИ са до голяма степен такива заради символичните данъци, тук простолюдието използва НИ като спестовен влог без лихва и без наказателен данък. 60-70кв.м. панелка на 30 години не струва 100,000 а по-скоро към 30,000 и трябва да си намери цената преди да се срути, защото при 30,000 и плащаш наема до края на живота наведнъж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
bbzz24
преди 13 години
първо се информирай, после коментирай.има много градове, където промилите са определяни на база отчетна стойност, не данъчна оценка, говорим за 2% и повече, изведнъж с този закон тези 2% се прехвърлят на данъчната оценка, която е 10-12 по-висока както казват в статията и имот от 100,000 дължи 2,000 данък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
mick
преди 13 години
Nabludatel777 - Навсякъде по света данък сгради е около 1% от пазарната цена на имота. И това не е случайно.Всеки един имот генерира доход, равен на средният наем в района. Този доход се облага с 10%. Освен това, тъй като на много места няма имоти които да се дават под наем, влиза в сила правилото, че един имот се изплаща за 10 годишни наема. От тук излиза 1%.Освен това доходите от заплати, нямат нищо общо от доходите от собственост. Това, че живееш в голямо жилище в центъра на голям град - значи, че си плащаш сам на себе си - средния наем за такова жилище в района, нищо, че си с 250 лева заплата, а наемът е 600 лева на месец/примерно/. Просто не си за центъра и ти го знаеш, но си траеш и искаш държавата с парите на другите данъкоплатци/които са по-бедни/ да ти помага.Е този данък е да помогне на такива хора да се осъзнаят, че не използват ефективно жилищата /имотите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
alzag
преди 13 години
Вие съвсем го карате на лични напатки.Сега ще Ви дам няколко примера, за да разберете за какво става дума.1 Фирма Х купува нива в полето и й сменя предназначението. До имота няма ток, вода, за канал няма да говорим. Имотът е изповядан на реална цена, защото е фирмена сделка и се работи "на светло". Всички разходи по имота вдигат отчетната му стойност, а върху нея облагат данъка и ТБО (като само таксата смет е 1%)2 Фирма купува 2 апартамента и 2 подземни паркоместа (ППМ) - данък за апартаментите х 80 лв, за ППМ х 40 лв, ТБО за апартаментите х 80 лв за ППМ х 220 лв.Е, какво изилза? Живееш в апартамента си и плащаш 80 лв ТБО за *** който генерираш, а че си си паркирал колата под земята, а не на тротоара 220 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
sashev
преди 13 години
Темата от сериозна се е превърнала в отдушник на емоционални изблици....Статията е насочена към промяната на режима на данъчно облагане на фирмите, а не на физическите лица. Наличието на недвижими имоти като актив в едно предприятие не винаги е свързано с получаването на доходи от тяхното притежание. Има много големи предприятия, които функционират частично - има затворени цехове и дори отраслови структури. Ако такива попадат и в район с по-висока категория, то данъкът е ключа към техния фалит. Има и други, които въобще не функционират, но са включени в активите на холдингови дружества. Там също не се генерира доход. За поддържане на улиците трябва да плащаме всички, а не само притежателите на недвижими имоти. Увеличава се драстично и такса смет, а в някои от посочените по-горе случаи въобще не се генерира ***....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
suniverse
преди 13 години
"шоково увеличение", "бизнеса пред невъзможност да оцелява"Както за малкия бизнес, който се шири в имот за 100 000, да плати едни 187,50 на година данък сгради е символично и смехотворно, така и за фирма с имоти за 1 милион е също толкова символично да плати 1875 лева на година. А за фирмата с имоти за 10 милиона 18750 лева е също толкова нищожна сума, която последното нещо до което ще доведе е фалит. За фирма с имоти за 100 милиона 187к данък сгради отново е също толкова символична сума.Значи трябва да се разбира, че щом на тия 187,50 лева, увеличението на данъка е 12 пъти, то преди същата тази фирма е плащала данък сгради 15,63 лева на година за имот, който струва 100 000 лева. Е не е ли малко прекалено нагло?Всъщност ако има нещо, което е много странно е, защо толкова време е имало толкова безобразна дупка в закона. Което от една страна трябва да доведе и до въпроса как въобще общините оцеляват, когато всеки се е скатавал да не плаща дори и смехотворните данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
mick
преди 13 години
1. Крайно време е данъчната оценка да се доближи максимално до пазарните цени.2.Дамък от 1.875 промила е направо символичен. Заради това имаме символично поддържани улици. Трябва ни данък близо до 1%.3. Само така, ще се задвижи икономиката. Имотите вместо да стоят неизползвани ще започнат да създават доход. Ще се поправят и улиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
suniverse
преди 13 години
Между другото като се говори за убиване на малкия и среден бизнес, знаете ли, че в София данък сгради е 1,875 хилядни от цената на имота? Значи имот, който струва 100 000 лева по данъчна оценка данъка му годишно е 187,50 лева. На първо време колко от малкия бизнес се разполагат толкова на широко, а на второ дори и да разполагат с имоти за 100 000, то 187,50 на година може ли да фалира който и да било?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
suniverse
преди 13 години
Защо говорите глупости? Как така 12 пъти по-голям данък сгради щели да платят фирмите? Законовата промяна е при определяне на данъка да се взема по-голямата сума от данъчната оценка и цената на придобиване. Щом някой ще плаща 12 пъти повече, значи този някой е придобивал имоти на цени 12 пъти над данъчната оценка за съответния имот. При положение, че и най-големите будали купуват имотите на цена данъчната оценка, за да пестят от такси... Каква далавера са правили някои, че да купуват на 12 пъти по-високи цени? Това не само, че не може да е масова практика(защото ако не е далавера значи собственика на такъв бизнес е ***), но и сигурно са единични случаи. Защо като са единични случаи се отразяват по този начин? Хайде малко повече обективност ако може
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още