IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите със субсидиите за земеделските земи може да се повторят

Хиляди биопроизводители ще обжалват санкциите, наложени от Държавен фонд „Земеделие“

12:43 | 26.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Проблемите със субсидиите за земеделските земи може да се повторят

Проблемите на фермерите, които бяха санкционирани от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) за стопанската 2009 г. с обяснението, че са заявили недопустими за подпомагане площи и са получавали субсидии за тях, вероятно пак ще се повторят. Причината за това е фактът, че проверките за това дали земите се обработват, продължават да се правят след прибирането на реколтата, заяви пред Investor.bg председателят на Асоциация „Биопродукти” Веселина Ралчева.

През март ДФЗ публикува списък с 5 803 земеделски стопани, които трябва да възстановят надвзети субсидии за площ за 2009 г. Според фонда те са заявявали за подпомагане терени, за които не могат да се вземат субсидии, например пътища и гори. Браншови земеделски организации призоваха фермерите да заведат масови съдебни искове и да обжалват актовете на държавната администрация.

Само биопроизводителите, които се подготвят да обжалват актовете, са 4000, уточни Ралчева. 

Според нея проблемът с обработваните площи през 2009 г. е възникнал, тъй като десетки ниви, ливади и градини са снимани за т. нар. ортофокарта извън срока, в който земеделците са длъжни да ги поддържат и обработват – от 31 май до 1 декември. Ралчева коментира, че някои стопани са разпознали снимки на земите си, правени например през април 2009 г., а тогава част от терените с пролетниците е възможно да не са обработени.

Сега се случвало същото – проверки за това дали нивите се обработват през 2010 г. са правени през януари и февруари 2011 г., посочи председателят на Асоциация „Биопродукти”.

Ралчева допълни, че е установен още един проблем при проверките – след като снимките покажат, че определен терен не се поддържа, трябва задължително да се направи проверка на място. Често обаче това не се прави, каза тя.

На 15 април 2011 г. Европейската комисия поиска от държавите-членки на ЕС да върнат общо 530 млн. евро от отпуснатите средства за селско стопанство, които са изразходвали неправомерно. На България са начислени корекции за 24,54 милиона евро за финансовата 2009 г. заради недостатъчното равнище на проверките на място и недостатъците на системата за идентификация на земеделските парцели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още