IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери започват съдебна атака заради проблема със субсидиите на площ

Браншови организации ще сезират българските и европейските институции по повод искането да възстановяват изплатените им субсидии

12:30 | 21.04.11 г.
Фермери започват съдебна атака заради проблема със субсидиите на площ

Представители на 12 национални и регионални браншови организации в областта на земеделието призовават земеделските производители да заведат дела срещу Държавен фонд „Земеделие“ по повод актовете за възстановяване на субсидиите за стопанската 2009 г., наложени им с мотива, че декларираните от тях обработваеми площи, попадат в т.нар. недопустим слой за подпомагане.

Браншовиците публично изразяват недоволството си с декларация, изпратена до премиера, земеделския министър, председателя на парламентарната земеделска комисия, изпълнителния директор на фонд „Земеделие“, омбудмана и главния прокурор на България, с копие до Европейската комисия.

Мотивите за тяхната жалба са, че при декларирането на имотите през 2009 г. и при последвалите проверки от фонда през 2010 г., техните имоти не са попадали в недопустимите земеделски слоеве на Идентификационната система за администриране и контрол.

„По неясен за нас начин тези земи са изключени при поредната седма актуализация на ортофотокартата, в резултат на което в началото на април фондът обяви, че 5 803 земеделски производители са декларирали неправилно земите си, в резултат на което трябва да възстановяват изплатените им субсидии“, е записано в декларацията.

Затова от браншовите организации настояват за незабавна проверка от компетентните органи, която да установи въз основа на коя нормативна уредба допустимият слой от 2009 г. е бил променян неколкократно през 2010 г.

Те призоват засегнатите производители да обжалват актовете на фонда пред Административния съд в София в двуседмичен срок.

Преди ден от Министерството на земеделието информираха производителите, че могат да подадат възражения срещу наложените им актове до 15 май пред областните служби на фонд „Земеделие“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още