IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собствеността на жилища в САЩ най-ниска от 1998 г. насам

Ако търсенето на жилища в страната запази сегашното си ниво, през 2011 г. ще бъдат отбелязани най-малко продажби от 1997 г. насам

17:53 | 01.08.11 г.
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Делът на американците, които притежават домовете си, се е свил през второто тримесечие на годината до най-ниското си равнище от 1998 г., след като по-строгите условия за кредитиране ограничиха покупките, а възбраните върху имоти принудиха хората да напуснат жилищата си.

През юни делът на собствениците е бил 65,9% - най-ниското ниво от 13 години насам, сочат публикувани днес данни на Бюрото за преброяване на населението на САЩ, цитирани от Bloomberg. Нивото на незаетост, или делът на имотите, които са празни и обявени за продажба, е бил 2,5% спрямо 2,6% през първото тримесечие.

Най-строгите условия за ипотечно кредитиране от повече от десет години насам дисквалифицират потенциалните купувачи, а много от собствениците са принудени да напуснат домовете си, защото не могат да погасяват месечните вноски по ипотечните си кредити, твърди Уейн Ямано, директор на отдела за изследвания в John Burns Real Estate Consulting в Ървин, Калифорния. Ако търсенето на жилища запази сегашното си ниво, през 2011 г. ще бъдат отбелязани най-малко продажби от 1997 г. насам.

Според Ямано до 2015 г. делът на собствениците може да падне до 62%.

Противоречивите данни за продажбите и цените показват, че пазарът на жилища в страната, който предизвика глобалната рецесия, продължава да изпитва затруднения. Броят на договорите за препродажба на съществуващи жилища през юни е нараснал с 2,4%. Заедно с повишението от 8,2% от предходния месец, индексът почти компенсира спада от 11%, регистриран през април.

Продажбите на нови жилища в САЩ през юни са намалели до тримесечен минимум от 312 хил. на годишна база, съобщи министерството на търговията. Цените в 20 града са паднали с 4,5% за годината до края на май, като това е най-силният спад от ноември 2009 г., показва индексът S&P/Case-Schiller.

Делът на собствеността през първото тримесечие бе 66,4%. Той достигна рекорд от 69,2% през второто и четвъртото тримесечие на 2004 г., когато бившият президент Джордж Буш промотира "общество от собственици", за да събере подкрепа за разширяване на ипотечното финансиране за повече американци.

През второто тримесечие на тази година е имало 18,7 млн. незаети жилища, включително такива под възбрана, обявени за продажба, и ваканционни домове, спрямо 18,9 млн. преди година.

Около 2 млн. от тези празни жилища са били обявени за продажба, което е почти същият брой както преди година, показват данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още