IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Футболните стадиони на Острова вдигат цените на жилищата около тях

Имотите близо до стадионите на 20-те топ отбора на Острова са поскъпнали със 168% от 2001 г. насам - по-силно от средното повишение в национален мащаб

17:35 | 17.08.11 г.
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Жилищата около стадиона на Манчестър Сити са поскъпнали най-силно. <em>Снимка: Matthew Wilkinson, лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><span lang="en-US">Creative Commons</span></a></em></p>

Жилищата около стадиона на Манчестър Сити са поскъпнали най-силно. Снимка: Matthew Wilkinson, лиценз: Creative Commons

Оказва се, че футболът има сериозно влияние върху пазара на недвижими имоти във Великобритания - по последни данни цените на жилищата, разположени в близост до стадионите на отборите от Английската висша лига, са постигнали значително по-силен ръст от средното нарастване на цени за страната в периода от 2001 г. досега, пише вестник The Sun.

Най-силно са поскъпнали жилищата в непосредствена близост до новия стадион Etihad на Манчестър Сити. За 10 години цените там са се повишили с рекордните 350%. На второ място по поскъпване е районът около стадиона на Астън Вила – Villa Park, средната цена на жилищата там е нараснала с 215%, а на трето са имотите около стадиона на Съндърланд с поскъпване от 159%.

Най-слабо привлекателни за купувачите се оказват жилищата в близост до базата на Нюкясъл St James' Park. За десет години имотите там са поскъпнали с едва 31%.

Като цяло цените на имотите близо до стадионите на 20-те топ отбора на Острова са поскъпнали със 168% от 2001 г. насам, като средната цена се е повишила от 132 405 паунда до 221 363 паунда. За сравнение, повишението на жилищните цени в национален мащаб е средно 113%.

Четири от петте топ отбора по поскъпване на имотите около стадионите им са сменили базата си от 90-те години на миналия век насам.

Според агенцията за имоти Halifax измененията на жилищните цени в близост до футболните стадиони отразяват стабилното търсене от страна на фенове. Освен това, районите, в които се намират новите стадиони, обикновено имат добре развита инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още