fallback

Представиха първия международен регистър за оценители на имоти

Инициативата ще повиши качеството на услугата и прозрачността в сектора, смятат специалисти

14:46 | 15.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Кралският институт на лицензираните оценители на имоти (RICS) обяви старта на платформа за регистрация на оценителите на имоти на територията на континентална Европа.

Целта на регистъра е повишението на доверието и подобрение на стандартите в областта на оценките на имоти.

По данни на RICS това е първата глобална инициатива, насочена към регулиране на процеса на оценка и следва успешното въвеждане на схемата във Великобритания през октомври миналата година. Следва тя да бъде стартирана и в Азия.

„Чрез популяризиране на международен подход и подобрение на глобалната регулация, процесът по определяне на стойността на имотите и земята ще става все по-точен“, коментира Жан-Филип Кармаран, директор Оценки на имоти за Франция в консултантската компания DTZ и член на борда за оценки на RICS за Европа.

По думите му регистърът ще гарантира, че стандартите за оценка на RICS, както и други международни стандарти като IVS се прилагат и на местно ниво.  

От института отбелязват, че е необходимо да бъдат вземи мерки за понижение на степента на риск, свързан с оценките на всякакъв тип имоти.

Регистърът, подобно на други регулаторни инициативи, ще гарантира отговорността на индивидуалните специалисти и компаниите, за които работят, пред клиентите и институциите и ангажимента, който са поели да спазват дадени правила и качество на работа, обяснява Ийв Саломон, председател на регулаторния борд на RICS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:36 | 13.09.22 г.
fallback