IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представиха първия международен регистър за оценители на имоти

Инициативата ще повиши качеството на услугата и прозрачността в сектора, смятат специалисти

14:46 | 15.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Представиха първия международен регистър за оценители на имоти

Кралският институт на лицензираните оценители на имоти (RICS) обяви старта на платформа за регистрация на оценителите на имоти на територията на континентална Европа.

Целта на регистъра е повишението на доверието и подобрение на стандартите в областта на оценките на имоти.

По данни на RICS това е първата глобална инициатива, насочена към регулиране на процеса на оценка и следва успешното въвеждане на схемата във Великобритания през октомври миналата година. Следва тя да бъде стартирана и в Азия.

„Чрез популяризиране на международен подход и подобрение на глобалната регулация, процесът по определяне на стойността на имотите и земята ще става все по-точен“, коментира Жан-Филип Кармаран, директор Оценки на имоти за Франция в консултантската компания DTZ и член на борда за оценки на RICS за Европа.

По думите му регистърът ще гарантира, че стандартите за оценка на RICS, както и други международни стандарти като IVS се прилагат и на местно ниво.  

От института отбелязват, че е необходимо да бъдат вземи мерки за понижение на степента на риск, свързан с оценките на всякакъв тип имоти.

Регистърът, подобно на други регулаторни инициативи, ще гарантира отговорността на индивидуалните специалисти и компаниите, за които работят, пред клиентите и институциите и ангажимента, който са поели да спазват дадени правила и качество на работа, обяснява Ийв Саломон, председател на регулаторния борд на RICS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още