IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма надежда за възстановяване на жилищния пазар в САЩ

В момента предлагането на ипотечни кредити е "много по-затегнато", отколкото преди жилищния балон, твърдят аналиатори от Goldman Sachs

14:27 | 01.02.12 г.
Няма надежда за възстановяване на жилищния пазар в САЩ

Цените на жилищата в САЩ продължават да бележат месечни понижения, сочат последните нива на индекса S&P/Case-Shiller, цитирани от Forbes. Според анализатори това е знак, че всички опити на шефа на Федералния резерв Бен Бернанке да съживи сектора, който според него е ключов за икономиката, продължават да са безплодни.

Затегнатите условия за кредитиране и рекордно високият брой на имотите под възбрана в балансите на банките ще продължат да тласкат цените надолу и да пречат на съживяването на икономиката.

Последните данни на Case-Shiller, които са за периода до ноември 2011 г., показват, че цените остават на равнищата от средата на 2003 г. Индексът, който следи 10 града, се е понижил с 3,6%, а този с 20-те града е с 3,7% под нивата от септември 2010 г.

И двата индекса са почти на историческото си дъно, като са с 33% под равнищата отпреди кризата.

Ситуацията наистина е сериозна. Както правителство, така и Федералният резерв полагат огромни усилия да съживят пазарите, но без резултат. В момента предлагането на ипотечни кредити е "много по-затегнато", отколкото преди жилищния балон, твърдят аналиаторите от Goldman Sachs, а пазарът на секюритизация почти е изчезнал, откакто настъпи кризата.

До голяма степен проблемът се дължи на възбраните и продажбите на лоши активи. Според Nomura "затегнатите условия за кредитиране и ширещите се очаквания за още понижения на цените на жилищата сериозно подтискат продажбите в бранша. Освен това, нарастващият дял на лошите активи в общите продажби, които обикновено се пласират с 20% отстъпка, оказва негативен натиск върху цените", допълват от банката.

Данни на RealtyTrac показват, че през ноември е имало 224 395 нови възбрани и едва 58 601 продажби на имоти под възбрана.

Сериозен проблем е, че няма кой знае какви други варианти. Огромното предлагане на лоши имоти пряко засяга възможността за траен икономически растеж. Големи банки като JPMorgan Chase, Bank of America и Citi, които имат милиони такива имоти, все още усещат последиците от това. В опит да се отърват от тях и да освободят капитал, който да използват за евентуално кредитиране, банките започнаха машинално да разглеждат и одобряват документи, нарушавайки законовите процедури.

В същото време слабият пазар на жилища оказва натиск върху строителството и новите проекти за жилища. Това пък на свой ред води до изпаряване на работните места в сектора и трайно високи нива на безработицата.

Последното понижение на индекса Case-Shiller е още един признак, че пазарите на недвижими имоти все още са в сериозна криза. Въпреки че анализаторите от Goldman очакват цените да ударят дъното в края на 2012 г., едва ли възстановяването ще е със задоволително темпо, като се имат предвид затегнатите условия за кредитиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още