IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама засилва битката за съживяване на жилищния пазар в САЩ

Американският президент ще търси средства за това чрез специални данъци върху големите компании

16:40 | 02.02.12 г.
Обама засилва битката за съживяване на жилищния пазар в САЩ

Битката на президента на САЩ Барак Обама за съживяване на пазара на жилища набира скорост, след като жизненоважният сектор на икономиката, който е в криза от шест години, доведе до срив на потребителското доверие и изяде 7 трлн. долара от състоянието на американците, пише Bloomberg.

Опоненти на президента твърдят, че планът, който Обама обяви вчера, е толкова политически, колкото и целта да се улесни достъпа до рефинансиране за собствениците с отрицателен капитал. Той ще помогне на Белия дом да очертае разликите си с кандидата за президент на Републиканците Мит Ромни и с Конгреса, който от две години насам отказва да одобри банков данък, за който Обама твърди, че ще се използва за финансиране на програмата.

"Тази жилищна криза удари точно там, където е смисълът на средната класа в Америка: домовете ни", заяви Обама в речта си. "Трябва да направим всичко възможно, за да поправим вредите", допълни той.

Основният елемент на новата жилищна инициатива на Обама ще позволи на хората с кредити, дори и на онези, които дължат повече, отколкото струват жилищата им, да ги рефинансират със заеми, гарантирани от Федералната жилищна администрация.

За да плати за програмата, Обама обяви, че ще се обърне към Конгреса с молба да одобри данък върху финансовите компании с активи на стойност над 50 млрд. долара. До момента обаче Конгресът отказва да приеме подобни предложения.

Рефинансирането ще направи новите ипотеки по-евтини и ще намали документацията. Програмата ще е отворена за "отговорни" собственици на жилища, които спазват сроковете на вноските си и които имат не повече от едно закъснение по вноската за последните шест месеца.

Програмата увеличава рисковете за данъкоплатците, дори и данъкът да успее да набере 10 млрд. долара свежи пари за Жилищната администрация. Ако се рефинансират един милион кредитополучатели, делът на лошите имоти ще трябва да е по-малко от 5%, за да бъде покрит от новите средства, изчисляват експерти, като посочват, че при подобен дял данъкоплатците със сигурност ще трябва да поемат част от тежестта.

Освен плана за рефинансиране, Обама обяви и действия, които администрацията ще предприеме без одобрение от Конгреса. Едно от тях е изготвяне на Законопроект за правата на собствениците на жилища, който ще улесни достъпа до кредити.

Обама лансира и пилотна програма, която цели имотите под възбрана да бъдат продавани в групи на инвеститори, които да ги поддържат като жилища под наем. Обхватът на програмата ще бъде ограничен до жилища, собственост на ипотечната фирма под държавен контрол Fannie Mae.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още