IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се ръст на проблемните имоти на глобалния пазар

Настроението на инвеститорите в сектора на имотите е понижено заради икономическото състояние на еврозоната

15:47 | 10.02.12 г.
Очаква се ръст на проблемните имоти на глобалния пазар

Обемът на проблемните имоти, които излизат на пазара, ще продължи да нараства в глобален мащаб на фона на рязкото повишение на инвеститорския апетит, пише в последния доклад на The Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) "Global Distressed Property Monitor", цитиран от онлайн изданието Property EU.

В две трети от държавите, включени в изследването, се очаква повишение на принудителните продажби на бизнес сгради през първото тримесечие на 2012 г. Не е изненадващо, че броят на възбраните върху бизнес имоти се очаква да нараства най-бързо в еврозоната, посочват експертите.

Според главния икономист на RICS Саймън Рубинсон потокът от икономически новини в най-добрия случай продължава да е смесен, вследствие на което настроенията в сектора на недвижимите имоти в по-голямата част от света все още са нестабилни. 

"Особено като се имат предвид продължаващите проблеми в Европа, едва ли е изненадващо, че анкетираните в много от тези държави са по-песимистично настроени. Вследствие на това повишението в броя на държавите, отчитащи нарастващ инвеститорски апетит за проблемни активи може да бъде разглеждано като индикация, че цените на пазара се приближават до стойността на предлагането", твърди експертът.

Най-силно засегнати вероятно ще бъдат страните в епицентъра на дълговата криза, смятат консултантите. Най-много възбрани се очакват в Ирландия, Португалия, Испания и Италия.

Нестабилната икономическа и финансова обстановка обаче вече започва да оказва въздействие и върху по-стабилните пазари, като експертите във Франция и Германия също очакват повече продажби на “лоши” имоти през годината.

Резултатите от проучването показват и рязко повишение на глобалното търсене на проблемни имоти. В над 80% от страните, включени в изследването, се отчитат нарастващи нива на интереса от страна на специализирани фондове между октомври и декември 2011 г.

Инвеститорското търсене се покачва с най-бързо темпо в Скандинавските държави, следвани от Италия, Франция и Япония. Единствено Китай, Сингапур и Чехия отчитат спад на апетита на инвеститорите в проблемни имоти през последните три месеца на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още