IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В 27 китайски градове цените на жилищата са продължили спада си и през февруари

Жилищният пазар в Китай все още не е достигнал дъното, смята анализатор

13:41 | 19.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
В 27 китайски градове цените на жилищата са продължили спада си и през февруари

През февруари цените на новите жилища в Китай са паднали в 27 от 70-те града, следени от статистиката, показват официални данни, цитирани от Bloomberg.

В Пекин и във финансовия център Шанхай е регистрирано понижение на цените с по 0,4% на годишна база. На юг цените в Шънджън падат с 0,2%, докато в Гуанджоу е налице повишение с 0,3% спрямо същия месец на миналата година.

"Въпреки спада на цените на жилищата в Китай това не означава, че правителството ще отхлаби политиката си в сектора в близко бъдеще", коментира Цю Хунбин, икономист от HSBC Holdings Plc в Хонконг.

"Властите не са твърде притеснени от последиците от забавянето на пазара на имоти за икономическия растеж, тъй като инвестициите в социални жилища ще останат големи", допълва той.

"Все още не сме сигурни кога ще настъпи дъното, но сме сигурни, че все още вървим към него, а не го достигаме", посочва Бей Фу, анализатор от Standard & Poor's в Хонконг. "Ликвидността е най-големият риск, пред който са изправени строителните компании в Китай", твърди експертът

Според представителя на Международния валутен фонд (МВФ) в Китай Джу Мин страната ще избегне "твърдото приземяване" на икономиката, въпреки спада на цените на имотите в повечето големи градове.

Джу, който е бивш заместник гуверньор на Китайската централна банка, е на мнение, че темпото на инвестиции в страната остава силно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още