IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните компании продължават експанзията си на офис пазара в САЩ

Фирмите вече гледат отвъд Силициевата долина и усвояват площи в големи градове с добри университети, където могат да се намерят квалифицирани кадри

16:35 | 26.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Технологичните компании продължават експанзията си на офис пазара в САЩ

Когато Google купи бивш склад в Манхатън през декември 2010 г., фирмата зае около 46 хил. кв. м от общо 270 хил. кв. м площ, пише The Wall Street Journal. Оттогава тя е погълнала още над 9 хил. кв. м, като продължава да усвоява площи от съществуващите наематели.

Технологичният гигант разширява присъствието си и в Кембридж, Масачузетс, като увеличи офисите си там до близо 22 хил. кв. м. Неотдавна компанията разшири и офисите си в бивша фабрика за крекери в Питсбърг с над 50% до 7 500 кв. м.

Апетитът на Google към офис пространства е илюстрация на един от лъчовете светлина на пазара, който все още се възстановява от кризата: експанзията на технологичната индустрия. И както показва случаят с Google, това не се случва само в Силициевата долина.

Собствениците в редица градове по цялата територия на САЩ, включително на места, където в миналото технологичният сектор не е присъствал, се радват на ползите от разрастването на интернет фирмите, софтуерните компании и технологичния бизнес като цяло.

На тези фирми се пада 29% от общия растеж на офис пазара в САЩ през 2011 г.

Технологичните компании вече поглеждат далеч отвъд границите на Северна Калифорния и Сан Франциско, където наемите скачат с по 20% годишно. Те усвояват все повече площи в момент, когато обичайните наематели, каквито са финансовите и адвокатските дружества, мислят за съкращения на заетите площи.

Промяната се дължи отчасти на факта, че технологичните фирми искат чисто географски да разширят обсега си на търсене на таланти извън силно конкурентната Силициева долина, като се оглеждат за топ инженери и други служители в големи градове с водещи университети.

Amazon.com например неотдавна постигна сделка за закупуване на парцел в Сиатъл и планира да построи офиси с площ 280 хил. кв. м. От създаването си през 2011 г. компанията за групово пазаруване в интернет LivingSocial е разширила офисите си във Вашингтон с хиляди кв. м, а Apple Inc. обяви по-рано този месец, че планира да построи комплекс за 304 млн. долара в Остин, Тексас.

Разбира се подобен бърз растеж в сектора се е случвал и преди. При спукването на предишния технологичен балон собствениците, които отдадоха сградите си на бързо проспериращи технологични компании, бяха изправени пред проблеми, свързани с високи нива на неусвояване и развалени договори за наем, което доведе до фалита на някои от тях.

По-голямата част от растежа напоследък е съсредоточен в непопулярни квартали и сгради, които обикновено са считани за второкласни. Офисите на Google например е 30 пресечки на юг от центъра на Манхатън.

Предпочитанията към подобни сгради са израз на желание да се контролират разходите, както и на по-малката нужда на технологичните компании, в сравнение с традиционните потребители на офиси, да бъдат в сърцето на града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още