IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата "на едро" в САЩ стават все по-популярни сред инвеститорите

В момента доходността от отдаването под наем на закупени проблемни жилища е около три пъти по-висока от тази на 10-годишните ДЦК

08:21 | 06.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Жилищата "на едро" в САЩ стават все по-популярни сред инвеститорите

Инвеститорите в САЩ масово разграбват жилища, пише Forbes. Според резултатите от изследване сред купувчите на инвестиционни и ваканционни жилища, проведено от Националната асоциация на търговците на недвижими имоти, продажбите на инвестиционни жилища в страната са скочили с цели 64,5% през 2011 г., като инвеститорите са придобили 1,23 млн. жилищни единици спрямо 749 хил. през 2010 г.

Като се има предвид продължаващата вълна на имоти под възбрана, заливащи пазара, и спадът на цените в САЩ, инвеститорите изглежда вярват, че жилищата са обещаващи вложения.

Дори и милиардерът Уорън Бъфет е на мнение, че проблемните еднофамилни жилища са сред най-добрите инвестиционни възможности на пазара в момента.

Така че едва ли е изненадващо, че една идея, въртяща се в имотните кръгове през последните няколко години, започва да се материализира: купуването "на едро" на проблемни жилища от големи инвеститори.

На практика тя се изразява в договори за покупка на десетки, стотици и дори хиляди "лоши" имоти на изключително ниски цени от страна на инвеститори, които обикновено са институционални, като повечето от тях са хедж фондове и фирми за частен капитал. Вместо да продават бързо тези имоти обаче, те ги ремонтират и ги отдават под наем.

В миналото собствениците-инвеститори обикновено бяха семейства или малки фирми. С покачването на наемите на редица пазари в САЩ обаче този вариант набира скорост и за Wall Street. И за това си има основателна причина: докато 10-годишните държавни облигации носят доходност от малко над 2%, според икономистите от Goldman Sachs доходността от инвестициите в имоти, които след това да бъдат отдавани под наем, надвишава 6% в национален мащаб.

По данни на Zillow наемите в САЩ са нараснали с 3% през 2011 г., докато цените на жилищата са намалели с 4,6%. От Бюрото за преброяване на населението отчитат, че към края на 2011 г. делът на хората, обитаващи собствено жилище е намалял до 66% от 69% през 2006 г., когато бе пикът на жилищния балон.

Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още