IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха окончателно поправките "Витоша ски" в закона за горите

Еколози още утре ще внесат в президентството искане за налагане на вето върху закона

12:34 | 13.06.12 г. 1
<p>
	<em>Въвеждат се облекчения за прокарването на ски писти върху горските терени &nbsp;Снимка: БТА</em></p>

Въвеждат се облекчения за прокарването на ски писти върху горските терени  Снимка: БТА

Парламентът прие окончателно спорните промени в закона за горите, станали известни като „поправките Витоша ски“, защото бяха изготвени под натиска на фирмата-собственик на ски съоръженията над София.

Законът вече позволява върху горските терени да се учредява право на строеж за ски писти, лифтове и други съоръжения без да се променя предназначението на земите.

Терените, върху които ще може да се учредява право на строеж, ще бъдат отдавани чрез търг, предвиждат приетите промени.

Решението за обявяване на търг за гори публична държавна собственост ще се взима от Министерския съвет, за терените, които са частна държавна собственост – от министъра на земеделието, а за горските терени-общинска собственост – от кметовете, след решение на общинските съвети по места, посочва се в закона.

Правото за строеж върху горски терени ще се учредява за максимум 30 години, като след изтичането на срока изградените постоянни обекти ще станат собственост на държавата или на общината, в зависимост от собствеността на горите.

С приетите изменения се улеснява и прокарването на ски писти, тъй като ползвателите на горските територии ще могат да премахват част от почвения слой.

Въвеждат се и облекчения за дърводобива и дървопреработването.

Строителството на обектите върху горските терени ще може да се осъществява и чрез публично-частно партньорство, предвиждат още текстовете.

Опозицията определи измененията в закона като лобистки, а от Синята коалиция заявиха, че ще поискат президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху изменения закон за горите.

За Investor.bg Тома Белев от природозащитната организация „Зелени Балкани“ каза, че екоорганизациите, обединени в коалицията „За да остане природа в България“, още утре ще внесат искане президентът да върне закона за доработка.

Белев уточни, че ако президентът не наложи вето, природозащитниците ще подадат сигнал в Европейската комисия.

През декември миналата година от партия „Зелените“ алармираха в Брюксел за поправките в закона. Намесата на Европейската комисия беше причината при процедурно нарушение управляващите да внесат изменения в част от текстовете, които обаче не решават проблемите, свързани с новите правила за строителство в горите.

Облекченият режим за строителство върху горските терени може да се тълкува като нерегламентирана държавна помощ, заради което на България да бъдат наложени тежки санкции от европейските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Природоизедници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още