IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози ще поискат от президента да наложи вето върху закона за горите

Природозащитници ще сезират еврокомисията за нарушенията в процедурата по изготвянето и гласуването на поправките в закона

11:40 | 12.06.12 г. 2
Еколози ще поискат от президента да наложи вето върху закона за горите

Природозащитници ще поискат от президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху закона за горите, ако той бъде окончателно приет от депутатите.

Това съобщи за Investor.bg Тома Белев от екосдружението „Зелени Балкани“, който доскоро беше и директор на природен парк „Витоша“.

Белев допълни, че еколозите ще сезират и Европейската комисия (ЕК) за промените в закона, които според тях представляват форма на нерегламентирана държавна помощ, тъй като облекчават значително строителството на лифтове, влекове и други съоръжения върху горските терени.

Природозащитниците смятат да алармират в Брюксел и за нарушенията в цялата процедура по изготвянето и гласуването на поправките в Закона за горите, станали известни като „поправките Витоша ски“, каза още Тома Белев.

Той припомни, че не беше спазен законоустановеният срок от 15 работни дни за общественото обсъждане на промените в закона. Поправките бяха скоростно гласувани от Министерския съвет малко преди края на 2011 г., за да влязат бързо за обсъждане в парламента.

Първоначалните изменения предвиждаха да се разреши учредяването на право на строеж за изграждане на ски писти, стълбове за въздушни електропроводи, стълбове за лифтове и влекове или на стълбове за други съоръжения върху горски терени без промяна на предназначението на териториите.

В края на март депутатите от парламентарната комисия по земеделие и гори обаче приеха при второто четене на законопроекта още спорни поправки, като разшириха обхвата на видовете строежи, които могат да се изграждат в горите. Бяха гласувани и разпоредби, които улесняват прокарването на ски писти в защитените територии.

Още преди края на 2011 г. от партия „Зелените“ съобщиха, че са сезирали Еврокомисията за готвените поправки в Закона за горите. Под натиска на Брюксел преди дни ГЕРБ направи поредната промяна в момент, в който законът се гледа на второ четене в пленарна зала. Управляващите предложиха да се провежда търг за горските терени, след което правото на строеж да се учредява за срок от 30 години.

Началните цени на търговете не трябва да бъдат по-ниски от цената на учредяване на правото на строеж, се посочва още в закона.

Еколози и юристи обаче предупреждават, че новите предложения не решават основните проблеми, свързани със строителството в горите. Дори в последните поправки не е заложена промяна на предназначението на терените след задължителна екооценка преди учредяване на право на строеж.

С корекциите се разширява и възможността за строителство освен в горите и върху земеделските земи, за които няма да се провеждат търгове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
tigerdragon
преди 11 години
А оптимистичното е, че което и действие на нашите власти да атакуваш юридически за незаконосъобразност и неспазване процедури - винаги можеш да намериш до 10 груби нарушения и да събориш решението. Разбира се, ако се намери кой да ги съди, и ако се намери независим съд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
watergateory
преди 11 години
СУПЕР! ДЕЙСТВАЙТЕ! Знаете ли защо съм скептичен обаче? Защото онзи изверг - Цеко Минев, заради когото се прие поправката, се снима с Бойко Борисов и Росен Плевнелиев на Банско(принадлежащо на Цеко Минев), а президентът ни-онзи, на който ще се оплакваме приканваше целокуния български народ да спортува в Банско всяка седмица( 100-150 лв на човек на ден-400-600 лв. на месец). Така, че идеята е супер, но тук трябва да се заемем с ЕК! УСПЕХ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още