IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха на първо четене поправката "Витоша ски" в закона за горите

Опозицията също като еколозите определи измененията в закона като форма на държавна помощ

16:19 | 08.02.12 г. 1
Депутатите приеха на първо четене поправката "Витоша ски" в закона за горите

Депутатите приеха на първо четене поправката „Витоша ски“ в закона за горите, която предвижда да се учредява право на строеж за изграждане на ски писти, стълбове за въздушни електропроводи, стълбове за лифтове и влекове или на стълбове за други съоръжения върху горски терени без промяна на предназначението на териториите, предаде БТА.

Според текстовете поземлени имоти в горски територии ще се смятат с учредено право на строеж от датата на влизане в сила на подробен устройствен план, предвиждащ изграждане на национални обекти по смисъла на Закона за държавната собственост и на обекти от републиканската пътна мрежа, включително изместването и реконструкцията на засегнатата от тях техническа инфраструктура.

Законопроектът предвижда още да отпадне издаването на удостоверение за износ и внос на необработен дървен материал.

Народните представители от Коалиция за България, ДПС и Синята коалиция заявиха, че с даването на право на строеж в горски територии без промяна на предназначението се облагодетелстват определени лица.

„Това е държавна помощ, Брюксел ще възрази срещу този закон“, предупреди Юнал Тасим от парламентарната група на ДПС.

Той обясни, че за 12 хиляди хектара държавата ще загуби 456 милиона лева - по 38 хиляди лева на хектар, които би трябвало да бъдат платени за промяна на предназначението.

Емил Димитров от ГЕРБ обаче възрази и отбеляза, че „никой не прави подаръци“. Той допълни, че текстовете на законопроекта ще бъдат прецизирани между първо и второ четене.

Измененията в закона за горите бяха скоростно изготвени и набързо приети от правителството в края на декември миналата година, след като собственикът на ски съоръженията над София „Витоша ски“ АД спря работа в началото на сезона с мотив, че не може да работи законово.

Въпреки протестите на еколозите и предложените от тях по-прецизни поправки в закона текстовете бяха внесени в Народното събрание с подкрепата на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Според природозащитниците с поправките в закона представляват скрита форма на държавна помощ, тъй като отпадането на изискването за промяна на предназначението на горски имоти при строителство на ски писти спестява на инвеститорите над 50 млн. лева.

„Зелените“ вече дори сезираха Европейската комисия за предлаганите облекчения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nadia54
преди 12 години
Е хайде,Витоша ски-пускайте лифтовете-рекетът ви мина....Да,ама-не-май няма да е тази зима.После ще строите 2 години най-малко......И след това-ще видим цените.......Ама както тази зима падна толкова много сняг,а ние не можем да караме ски,дано когато пуснете лифтовете,да няма никакъв сняг,да ви видим тогава......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още