IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози имат съмнения за лобистки текст, който би узаконил пистите над Банско

Препратка от закона за публичното партньорство към закона за концесиите може да се окаже в полза на концесионера „Юлен“, сигнализират природозащитници

15:02 | 01.02.12 г. 1
<p>
	Министерството на околната среда отдавна обмисля вариант да защити интереса на държавата по казуса с &quot;Юлен&quot; &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Министерството на околната среда отдавна обмисля вариант да защити интереса на държавата по казуса с "Юлен"     Снимка: БТА

Коалицията от неправителствени и граждански организации „За да остане природа в България” има съмнения за прокарване на законодателни промени, които да позволяват на концесионера на ски зоните над Банско фирма „Юлен“ свободно да ползва незаконно разширените от него държавни терени в Национален парк Пирин. За това сигнализираха от организацията по повод проекта за нов закон за публично-частното партьорство, внесен за обсъждане в парламента.

Промените правят препратка към Закона за концесиите, позволяваща държавата да променя концесионни договори, „когато поради непредвидени обстоятелства е станало необходимо възлагането на концесионера на допълнително строителство, което не е включено в първоначалния договор или при други обстоятелства“.

„Силно сме обезпокоени от този текст, защото това би довело до узаконяване на заграбените от „Юлен“ близо 650 дка земи, гори и съоръжения, за които дори правителството призна, че се ползват над официално одобрената концесия от  хиляда декара. Проблемът е, че „Юлен“ е мотивирал исканията си за това разширяване с претекст за възникнали „непредвидени обстоятелства“, коментира за за Investor.bg Константин Иванов, експерт на коалицията.

С така подготвените промени държавата продължава порочната и непрозрачна законодателна практика, позволяващи с изменения и допълнения на един закон тайно да се променя друг, посочи още експертът.

От организацията очакват да се проведат дебати по така предложените текстове, за да не се допуснат законодателни изменения, позволяващи корекции в концесионни договори, сключени далеч преди въвеждането на съответните нормативни промени.

През есента на миналата година еколозите получиха официален отговор от екоминистерството, доказващ, че направеното разширение на пистите от фирма „Юлен“ е станало без разрешението на ведомството. Природозащитниците очакват държавата да санкционира концесионера за допуснатото самоволие и затова плътно ще следят всяко действие, което би било в полза на определена фирма, припомниха от коалицията.

В събота еколозите отново ще протестират срещу още един лобистки текст в Закона за горите, даващ права на друга компания „Витоша ски“ да ползва държавната земя под ски пистите, възползвайки се от облекчени процедури при промяната на предназначението на тези гори, съобщиха още от коалицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
bondinio
преди 12 години
"имат съмнения" = протести с плакати "мафия" и "оставка"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още