IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози предлагат по-прецизни поправки в Закона за горите

При изграждане на лифтове държавата да сменя предназначението на гората само за пространството около металните стълбове, предлагат природозащитници

15:44 | 18.01.12 г.
Еколози предлагат по-прецизни поправки в Закона за горите

Право на строеж без промяна на предназначението на горите да се учредява само за стъпките под съществуващи лифтове и влекове. Това предлагат от коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“.

Според еколозите така ще се пресече вероятността за строителство извън подлифтовите пространства, каквито са опасенията им по повод предложените от правителството промени в Закона за горите, който ще бъде гледан късно днес в парламентарната комисия по земеделмие и гори.

За прокарването на нови лифтове и влекове организацията предлага правото на строеж върху терените, където ще се поставят стълбовете за съоръженията, да става само след задължителна промяна на предназначението на териториите и изключването им от горския фонд, тъй като подобен текст не съществува в предлаганите промени.

Според природозащитниците ако предложението им бъде прието, ще се разреши и проблемът със съществуващите към момента лифтове и влекове, които са приватизирани без право на строеж, но са търпими строежи по смисъла на Закона за устройство на територия. Ще се реши и проблемът на „Витоша ски” АД с купените от тях лифтове без право на строеж, смятат еколозите.

Предложенията на коалицията са по повод набързо приетите от правителството промени в закона за горите, според които право на строеж върху горски терени може да се учредява без промяна на предназначението им.

Поправките бяха поискани от „Витоша ски“ АД, която не пусна ски съоръженията над София с оправданието, че не може да работи съобразно изискванията на влезлия в сила от пролетта на 2011 г. нов закон за горите.

Еколози предупредиха, че заради измененията има опасност от застрояване не само на природен парк „Витоша“, а на всички горски терени в страната. Поправката „Витоша ски“ стигна и до Брюксел, след като Зелените сезираха Европейската комисия за готвените облекчения за строителство на влекове и лифтове в горите.

От коалицията предлагат още правото на строеж върху публична държавна собственост, каквито са горите в природните паркове, да се учредява за срок не по-дълъг от 20 години.

Предложенията предвиждат още правото на ползване върху горски територии да може да се учредява за не повече от 10 години и за дейности, които не представляват строителство по смисъла на Закона за устройство на територията и Закона за горите.

Еколозите настояват да отпадне възможността за застрояване на горите включително и за изграждане на ски писти без одобрен общ устройствен план. През последните години Черноморието и планинските курорти в много случаи бяха застроени „на парче” и това не бива да се допуска и в горите, отбелязват от организацията.

Природозащитниците предлагат още Агенция „Митници“ да контролира износа на дървесина, като изготвя списък с номерата и съставителя на превозните билети, с които се транспортира дървесината. Целта е да се пресекат нелегалните канали за износ, смятат еколозите.

От коалицията се противопоставят и на подготвяни промени в Закона за лова, според които сроковете за лов могат да бъдат удължени. Вместо удължаване на сроковете еколозите предлагат да се позволява санитарен отстрел на диви животни като част от мерките за профилактика, ограничаване или ликвидиране на болестите по животните.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още