IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди блокираха центъра на София заради промените в Закона за горите

Вчера депутатите приеха окончателно измененията в закона, станали известни като “поправката Витоша ски”

23:11 | 14.06.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

За втора поредна вечер природозащитници и граждани организираха мащабен протест в центъра на София срещу приетите от депутатите промени в Закона за горите, които позволяват безконтролно строителство на ски писти, лифтове, влекове и други съоръжения и инфраструктура върху горските терени. 

И днес, въпреки наличието на много повече полиция от вчерашния ден, протеститащите успяха да пробият кордона, а бул. "Цариградско шосе" при Орлов мост остана блокиран за повече от час. Протестиращите пропуснаха само една линейка в посока към хотел "Плиска".  

Мотото на днешната демонстрация бе “Господин Президент, елате при нас. Искаме вето върху Закона за горите”. Подобно на сряда и в четвъртък скандиранията бяха основно “Витоша”, “Искаме природа, не искаме закон”, “Мафия”, “Оставка”, “Долу Цеко от Алеко”, "Вън бетона от закона" и “Всеки ден ще е така до победата”.

По-късно стана ясно, че в І РПУ в столицата са задържани единадесет протестиращи, сред които, вероятно по погрешка, е попаднал и оператор на ТВ+. Очаква се преди полунощ на задържаните да бъдат наложени глоби и да бъдат освободени. 

Вчера депутатите приеха окончателно измененията в закона, станали известни като “поправката Витоша ски”, защото бяха направени под натиска на фирмата-собственик на ски съоръженията над Витоша. 

Компанията настоя, че не може да работи законово и затвори ски съоръженията за зимния сезон.

Въпреки че исканите от “Витоша ски” нормативни промени бяха подготвени буквално за няколко дни и гласувани от правителството непосредствено преди новогодишните празници, ски съоръженията на Витоша така и не заработиха.

Междувременно еколози алармираха за направени лобистки промени и в законите за концесиите и за спорта, благодарение на които “Витоша ски” ще може да вземе на концесия цялата ски зона “Алеко” и да ремонтира лифтовете с държавни пари.

Премиерът Бойко Борисов защити поправките в Закона за горите, като заяви, че те наистина са лобистки, но в полза на скиорите и любителите на зимните спортове.

Той допълни, че измененията ще позволят строителство на ски писти у нас в мащаби, подобни на строителството на зимни спортни съоръжения в Австрия, което ще ни нареди сред лидерите в ски туризма.

Заради премахването на промяната на предназначението на терените, върху които ще може да се строят ски съоръжения обаче, България е застрашена от европейски санкции, тъй като това може да се изтълкува от Брюксел като форма на нерегламентирана държавна помощ за конкретен икономически сектор или инвеститори.

Това е и основният мотив, с който еколозите ще атакуват измененията в Закона пред еврокомисията. Те настояват също така президентът да наложи вето върху закона. Днес имаше среща и между юридическите екипи на СДС и на държавния глава, на която присъстваха и представители на гражданските организации, ангажирани с проблема, а другата седмица е предвидена и такава със самия президент. 

Всичко за поправките в Закона за горите можете да прочетете тук.

Вижте галерия от протеста в София, който се състоя тази вечер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
3AEK
преди 11 години
България има най-разнообразната природа.--. ГРЕШКА. по-скоро : България имаше разнообразна природа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Nikodim
преди 11 години
Браво! Гражданското общество се събужда !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още