fallback

Българската "Мека" на моловете - проектен провал с гръм и трясък

Кризата и отливът на румънските клиенти доведоха до замразяване на най-грандиозните проекти в Русе

09:54 | 20.06.12 г. 9
Автор - снимка
Редактор

Преди кризата Русе трябваше да стане българската Мека на моловете. Градът разчиташе на потока от румънски туристи и купувачи, които преминаваха Дунав в търсене на по-евтини стоки, и се превърна в строителна площадка за големи търговски центрове.

Русе обаче така и не успя да стане българския рекордьор по концентрация на търговско-развлекателни комплекси. Мол-треската в града постепенно се превърна в мол-криза.

Строителството на някои от големите проекти е отдавна замразено и без изгледи някога да започне. Инвеститорите на други търговски центрове в града пък решиха да опитат да ги отворят, но моловете буквално са полупразни, а голяма част от търговците, наели площи в тях, изнемогват.

Цените от двете страни на Дунава силно се сближиха в последните години и румънците от градовете в близост до границата спряха да правят редовните обиколки из Русе.

От друга страна силната обезценка на леята в разгара на кризата също спомогна за пресичането на потока от пазаруващи румънци. Масло в огъня наливаха и високите такси на Дунав мост, които бяха намалени едва през миналата година.

В момента в Русе функционират моловете Royal City Center, Мол Русе и Мега Мол Русе, като заетостта в последните два не е особено висока.

Останалите проекти – Гранд Плаза, който включва и многофункционална спортна зала, Мол Дунав и Мол Галерия Русе, са замразени.

Вижте как изглеждат проектите за русенските молове днес. Снимките са ни изпратени от нашия читател Деян Йорданов.

Припомнете си и проектите за търговски центрове в София, които си останаха на хартия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:23 | 13.09.22 г.
fallback