IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Велков: Има глад за финансиране на добри проекти за молове

На фона на чудесните архитектурни предложения, липсва съдържанието на бизнеса, т.е. реалните клиенти, смятат експерти

07:44 | 11.11.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Ситуацията в областта на финансирането на проекти за изграждане на търговски центрове се промени изоснови през последните години. Подобно на общия пазар на имоти, този сегмент също бе засегнат от кризата и последвалите развития в световната и родната икономика. Наред с това сегментът узря, участниците добиха опит и увереност и тези, които останаха на пазара, вече гледат по друг начин на правенето на бизнес.

В резултат на редица фактори финансирането на нови проекти, което преди кризата се отпускаше при сравнително по-либерални условия, в годините преди кризата бе сведено до минимум.

Това доведе до значителни затруднения при някои от инвеститорите да обслужват своите задължения. Някои от новите проекти пък се оказаха в ситуация, в която трябваше сами да се финансират, за да бъдат завършени. Много от планираните проекти за търговски центрове в София и страната пък въобще не бяха започнати.

Иван Велков, управител на „Райфайзен имоти”, обаче има по-различно мнение. По време на конференция за имоти, която се проведе наскоро в столицата, той каза, че има банки, които и в момента подкрепят развитието на проекти, но са станали изключително селективни.

„В момента има глад за добри проекти:, казва той, като уточнява, че въпросът е дали на пазара в България понастоящем има такива проекти.

Нуждата от самоучастие и наличието на сериозен инвеститор е също много важна.

„На фона на чудесните архитектурни предложения, липсва едно от най-сериозните неща – съдържанието на бизнеса“, обяснява той.

Ако ги няма крайните клиенти, които с удоволствие пазаруват и се забавляват, то е логично да няма и финансиране за нови проекти.

Неговото мнение е, че предвид слабото търсене в момента няма глад за нови молове.

„Има изобилие от коментари, че и сегашните са много“, казва Велков, който е бивш  управляващ партньор на консултантската компания Colliers International.

„Всичко е наред, сградите са чудесни (...), но ги няма клиентите или ако ги има не са толкова активни.“

Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 11 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Причината е, отново /както виждам/ инерцията. И, вместо да помислят, как да напълнят вече построеното, строят нови молове, които нещо не щат да се пълнят и носят загуби. Да им имам логиката на такива инвеститори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
съгласен съм с коментарите по долу но сигурно има нещо което ние не знаем защо се строят тези молове сигурно има при4ина а общините приветстват тези молове заради приходите които вземат на тяхна територия.....и къде отиват тези пари? къде ли не само и само не и за помощ на гражданите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Отделно, "има глад за финансиране на..." предполагам, означава, че, някой иска да му финансират ..., но, няма КОЙ да му налива пари, или, че друг иска да финансира ..., но, няма в КАКВО да налива. И някъде се губи здравият разум: Или има още вярващи в Дядо Коледа, или Дядо Коледа вярва, че сам съществува /респективно, че всички са деца/. Откъдето да ви погледне човек вас, "инвеститорите от класа", "с опит", "с познание на материята", "със свободни пари" и както още се наричате, увлечени по нещо си, сте изгубили връзка с Главния. С факта, че нова, стабилна печалба се генерира там, където се генерира ПОТРЕБИТЕЛСКА СТОЙНОСТ, а не място, в което единствено да се прибират на публиката все по-намаляващите средства. И още, някой много се е объркал, вярвайки, че винаги ще бъде, както е било ПРЕДИ кризата, и вечно ще има луди /т.е., по-луди от него самия/.Абе, хора, не е ли време да узреете, па да си промените мисленето, ако искате нещо наистина по-добро?...питам си аз, но, кой да слуша ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 3
Pyramid
преди 12 години
Последните години наблюдавам определена липса на въображение, да не кажа нещо по-солено, и безсмислено завихряне по посока на имотите. Как мислите, докога още ще се блъскат хора в здрав разум да делят ограничен пазар с недостатъчна покупателна способност, а? По колко мола, хипермаркета и т.н. на глава отнаселението трябва да бъдат построени, да им уврят тъпите глави, че, колкото повече от едно и също "има" на краен брой потребители, толкова по-малко ще влиза в сметките на всеки, наредил се на хорото? Какви инвеститори, какви пет лева, откъде да дойдат новите милиардери, ако не се присъединят към проекти с ясна визия и икономически предпоставки за растеж /като в моя подпис/, ами се бутат като овце нанякъде, където ги е повел друг някой коч? - ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 17
хендехох
преди 12 години
Нека строят и да си губят парите. Инвестиция е защото сума ти работници ще се хранят от строежа, после ще има работници по обслужването, общината ще събира такси и така. Нека си трошат парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 3
Ogibogi
преди 12 години
Какви молове сънува тоя?! В момента всички са толкова закъсали, търговците изнемогват, не от наемите, а от това че не се продава...я ми кажи колко търговци не си плащат наемите от месеци и не ги гонят, защото ако и другите разберат ще стане лошо и също и за да не навредят на имиджа си?! Не искам да споменавам имена на молове, за да нямам проблеми...кой ще ти наема магазини, ако продължава да се строи?! Тука си изпират парите, никой не може да ме обеди, че сме толкова атрактивен пазар, че да имаме толкова молове в най-бедната страна в ЕС, с най-ниските доходи и най-голямата безработица...кой им разрешава да се строи, това не е инвестиция?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още