IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задълбочава се спадът на строителната продукция през юни

На годишна база е измерено понижение от 3,4%, след като през май беше отчетен ръст от близо 3 на сто, спрямо пика от средата на 2008 г. намалението е 38%

12:40 | 07.08.12 г.
Задълбочава се спадът на строителната продукция през юни

Ситуацията в строителния сектор се влошава и през юни. Изчисления на Investor.bg на базата на данни на Националния статистически институт (НСИ) показват, че през юни строителната продукция е намаляла с 38% спрямо пика, регистриран в средата на 2008 г.

През юни строителната продукция е намаляла с 1,8% спрямо май, показват данните на националната статистика. На годишна база е измерено понижение от 3,4%, след като през май беше отчетен ръст от близо 3 на сто.

По-дълбок от очакваното е бил и месечният спад на строителната продукция през май. Първоначално НСИ съобщи, че строителната продукция е останала без изменение, но окончателните оценки показват, че тя се е свила с 0,7 на сто.

През юни спрямо май е регистриран спад и при сградното (1,5%), и при гражданското и инженерно строителство (-2,1%).

През май обаче оживлението и при сградното, и при гражданското/инженерно строителство е било по-съществено, отколкото се смяташе. Окончателните оценки показват, че месечният ръст при сградното строителство през май е бил 3,6%, а не 0%, а при инженерното строителство – 3,2%, а не 0,3%.

На годишна база обаче намалението при сградното строителство определя спадовете на общата строителна продукция. През юни на годишна база продукцията при сградното строителство се е свила с 9,4%, докато при гражданското/инженерно строителство е регистриран ръст на продукцията от 4,8%.

Годишният спад при сградното строителство през май обаче не е бил толкова дълбок. Окончателните оценки показват, че намалението е било 3,3%, а не 8,2%, каквито бяха предварителните данни.

По-сериозно е било и оживлението при гражданското строителство през май. На годишна база ръстът на продукцията при гражданското/инженерно строителство през май е бил 11,9%, а не 4,4%, каквито бяха предварителните оценки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още