IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българското строителство прeвключи на задна скорост

Строителната продукция е отбелязала годишен спад от 3% през май, след като през април регистрира ръст от 3,9 на сто

13:00 | 18.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Българското строителство прeвключи на задна скорост

Темпът на ръст на строителната продукция в България се е забавил значително през май, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Европейската статистика отчита, че строителната продукция у нас почти не се е изменила през май спрямо април, докато на годишна база е регистриран спад от 3%, след като през април годишният ѝ ръст достигна 3,9%.

Евростат е ревизирал и месечните данни за строителната продукция на България през април. Окончателните данни показват, че тогава строителната продукция е записала месечен спад от 0,2%, а не ръст от 0,2%.

Данните показват още, че през май строителният сектор показва признаци на съживяване за Европа като цяло. Спрямо април е регистрирано повишение от 0,1% на строителната продукция в еврозоната и 1,6% в целия Европейски съюз (ЕС).

На годишна база обаче европейският строителен сектор продължава да се свива. През май е регистрирано годишно намаление на строителната продукция в еврозоната от 8,4%, а в ЕС – 6,9%.

По-дълбок е бил спадът на строителната продукция през април спрямо април 2011 г. - съответно 6,3% и 5,8%, а не 5% и 5,1%, както беше обявено предварително.

Най-голям месечен ръст на строителната продукция е регистриран във Великобритания (6,3%), Румъния (5%) и Португалия (3,6%), а най-голям спад – в Словения (-17,5%), Унгария (-4,1%) и Испания (-3,3%). В Чехия строителната продукция не е отчела изменение през май.

Най-голямо месечно повишение на строителната продукция е отчетено в Румъния (21,2%), Полша (6,5%) и Германия (2,2%), а най-голямо намаление – в Испания (-24,8%), Словения (-23,7%) и Португалия (-16,4%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още