IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгнаха слухове за поглъщане на Corio

Кризата сви печалбите на холандската строително-инвестиционна компания, която има терен и в България

13:33 | 17.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Тръгнаха слухове за поглъщане на Corio

Unibail-Rodamco и ECE искат да погълнат холандската строително-инвестиционна компания Corio, която притежава терен и в България, пише в блога си Алан Сондерсън, редактор в онлайн изданието Property Investor Europe.

Главният изпълнителен директор на специализираната в търговски имоти холандска компания Герхард Грьонер отказа коментар, като посочи, че „всеки е свободен да купи акции на Corio”.

Анализаторът отбелязва, че цената на акциите на компанията все още е под нивата, достигнати преди 6-12 месеца. Според него това е индикация, че пазарните участници вярват в подобни спекулации, още повече, че холандците се борят с "гасенето на доста пожари".

Corio има проблеми с портфейла си в Германия, по-голямата част от който придоби преди около 2 години от холандската група Multi.

Компанията освен това продължава да е силно свързана с пазарите на Испания и Италия, които бяха тежко засегнати от кризата и от последващите мерки за икономии, отбелязва анализаторът.

В публикацията се посочва, че германският пазар на търговски площи се е променил коренно, след като Unibail-Rodamco – най-голямата европейска публична компания от сектора на имотите, купи портфейла на базираната в Ню Йорк Perella Weinberg. Оказа се обаче, че американската компания случайно се управлява от бившия шеф на Unibail Леон Бреслер.

Друг сериозен играч на германския пазар е ЕСЕ, а сред конкуренцията се нареждат и големите публични компании Simon Property Group и Westfield, които навлязоха на пазарите във Великобритания и Франция и планират разширяване.

На този фон Corio е малка компания, още повече, че заради кризата печалбите се свиха и се наложи обезценка на активите й. Към края на първото полугодие са били отписани над 100 млн. евро от стойността на активите на компанията, като според анализатори до края на годината тенденцията ще се задълбочи.

Corio освен това обяви, че смята да продаде активи за 670 млн. евро. Според отчета на компанията до края на юни са финализирани сделките за активи на стойност над 200 млн. евро, а на напреднал етап от преговорите е била продажбата на други активи за приблизително 170 млн. евро.

Експерти посочват, че ако действително се подготвя поглъщането на компанията, ще се наложи допълнителна оптимизация на активите й. Все пак не се изключва инвеститорът да излезе от германския пазар.

Още през 2009 г. Corio обяви, че планира да вложи 1,4 млрд. евро в имоти в Турция и България, като конкретно за инвестиции у нас ръководството на компанията говореше и по-рано.

Впоследствие обаче Герхард Грюнер изрази опасенията си за състоянието на българския пазар заради очакваното по думите му „наводнение“ от молове и по-голямата част от сумата беше пренасочена към Турция. Все още не е ясно дали теренът в България, който Corio притежава, не е определен за продажба.

ECE притежава дял в столичния мол Сердика Център и наскоро пое управлението и отдаването под наем на площите в проекта Мега Мол Люлин.

ECE управлява 183 мола в Европа с обща площ от 6 млн. кв. м, 17 500 търговски обекта и годишен обем на продажбите от над 19 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още