IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли почва за мол в западна София?

Миналата седмица бе обявено, че ECE, която има дял в Serdika Center, ще поеме управлението на проекта за изграждане на Mega Mall

12:46 | 18.06.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Mega Mall.<strong>&nbsp;</strong><em>Изображение: Real4You</em></p>

Mega Mall. Изображение: Real4You

На западния фронт на пазара на молове в столицата има шанс да се случи нещо ново. Един от проектите за търговски центрове, запланувани в западната част на София и замразен поради финансовата криза, може би ще продължи да се изгражда.

Люлин, заедно със съседните квартали, са един от регионите, които останаха без търговски център от модерен тип след бурното развитие преди 2008 г., въпреки че тогава бяха обявени поне 3-4 мащабни проекта.

Един от тях бе проектът за изграждането на Mega Mall, разположен в близост до метростанция „Западен парк“. Първата копка бе направена още през 2007 г., когато австрийският инвеститор Real 4 You обяви планове да вложи 55 млн. евро. Впоследствие обаче с настъпването на кризата строителството бе спряно и молът стои неизграден и до днес.

Миналата седмица обаче бе обявено, че единият от инвеститорите в Serdika Center - германската ECE, е била назначена да поеме управлението и отдаването под наем на площите в проекта. Досега с отдаването се занимаваше Raiffeisen Real Estate Bulgaria.

Според новото съобщение проектът се очаква да отвори през есента на 2013 г. Както сочеха и първоначалните планове молът ще има отдаваема площ от 24 хил. кв. м на четири нива и над 100 магазина, кафета и ресторанти.

По думите на управляващия директор на ECE Bulgaria Пламен Илчев в търговския обсег на Mega Mall живеят 1,3 млн. потребители.

ECE управлява 183 мола в Европа с обща площ от 6 млн. кв. м, 17 500 търговски обекта и годишен обем на продажбите от над 19 млрд. евро.

Real 4 You развива търговски, офис, жилищни и хотелски комплекси в Централна и Източна Европа от 1995 г. насам. Тя има проекти в Унгария, Чехия, Словакия, близо 40 запланувани и завършени проекти в Румъния, Австрия, хотелски проекти в Хърватска и др.

Наред с проекта за мол в Люлин, у нас компанията бе запланувала и такъв в Ямбол. Според информация от сайта на компанията, FamilyCenter Jambol се очаква да бъде отворен също през 2013 г.

Вижте как ще изглежда проектът за Mega Mall.

Вижте ексклузивно интервю на Investor.bg с главния изпълнителен директор и син на основателя на ECE Александър Отто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
ThrownInTheMusic
преди 11 години
Българите може и да сме интелигентен народ, но това не е достатъчно - резултатите са налице. Не умеем да работим, крадем, в последно време и не учим, а много се бием в гърдите. *** да поработиш малко в Германия или САЩ да разбереш, че нашето самочувствие не е подплатено със знания и способности - самозалъгваме се. Светът е пълен с работливи и образовани хора и, най-вече, народи, които умеят да са сговорни, а не като при нас всеки всеки да прецаква другарчето си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 0
leverkuzen
преди 11 години
Има почва разбира се...канелено-горска...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
watergateory
преди 11 години
Докато съществуват МОЛОИ*ИОТИТЕ - клиенти, които за да пият едно кафе се срещат по МОЛ-овете, ще ги има! Интересен е фактът, че в сравнение с други народи, дори и да ви се струва странно при наличието на толкова простащина, българите сме на невероятно високо интелектуално ниво, което ще регулира малоумщината на Запада много по-бързо, отколкото Западът може дори да се замисли! Факт, е че българите имат други ценности и колкото и странно да звучи, трудно се подаваме на "дресировка".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 0
Ogibogi
преди 11 години
Със задоволство чакам, как скоро време ще започнат сериозни фалити на търговци в моловете и на самите молове!!! Това ще се случи скоро, ама съвсем скоро! Защото куцо, кьораво и сакато започна да върти търговийка, кой с паричките на татко от далавери и строителство, кой да направи бизнес на жена си или любовницата да се прави на бизнес дама, кой със заеми и стока напред от доставчици т.н Направиха лъскави магазини в моловете, хвърлиха по 200 000 евро за магазини, депозити, ремонти и отделно за стока. И в крайна сметка какво се получава, че не е лесна тая работа, като не се продава! Ама защо не се продава?! Защото пазара е наситен от молчета, а клиентите са едни и същи, с ниски доходи и даже намаляващи! А тия дето строят молове, те не губят нищо, финансират се от разни фондове, вдигат си акциите, а тарикатите ги продават веднага...как няма да се строи, като им се дава разрешение за строеж веднага срещу п..и под масата, та даже се пишат клас А инвеститори .Винаги има балъци за магазини!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
"Щото аз моите 2 българчета въобще не мисля да ги оставям тук а да им помогна да се реализират някъде където отглеждат хората в предприемачески дух." - това са родителски амбиции и страхове - основна причина за повечето "объркани" деца....а и тогава внуците ти няма да са "българчета".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 16
bgMan
преди 11 години
А ти що си мислиш че този начин на мислене ще спаси България?Последната успешна инвестиция в детска градина я видях във филма "Таткова детска градина". Оттам нататък не съм виждал толкова печеливша и успешна детска градина.Става въпрос за инвестиции а не за социални дейности.И накрая да те питам като толкова много те боли да не изчезне България ти колко деца имаш, как ги възпитаваш и къде ти се иска да се устроят да живеят? Щото аз моите 2 българчета въобще не мисля да ги оставям тук а да им помогна да се реализират някъде където отглеждат хората в предприемачески дух.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
stoian777
преди 11 години
Много, много си прав. Дано повече хора да започнат да мислят като теб, че иначееееее България скоро ще е само някакво минало ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
SEBULBA
преди 11 години
Не за един, има почва за поне 10 Mega Mall-a, както и за 4-5 Giga Mall-a !!! Отделно е наложитетел бързото изграждане на 20-30 SPA - ценрове, и поне още толкова Wellness центрове. Естествено, със още 50-100 ресторанта, барчета, козметични ценрове и дискотеки... Няма нужда например от детска градина и училище, както и от инвестиции в производство, защото децата са бреме, а трудът- отегчителен....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още