IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напредват плановете за строителството на бъдещите най-високи сгради в Европа

Проектът за строителство на два небостъргача с жилищни имоти на стойност 2,2 млрд. евро ще преобрази облика на Париж

13:16 | 05.11.12 г.
Напредват плановете за строителството на бъдещите най-високи сгради в Европа

Въпреки съпротивата на местната общественост в Париж, плановете за изграждането на бъдещите най-високи сгради в Европа напредват.

Проектът за строителство на два небостъргача с жилищни имоти на стойност 2,2 млрд. евро преодоля първоначалните спънки. Ако кулите Hermitage Plaza, проектирани от британския архитект Норман Фостър, видят бял ден, те биха могли да преобразят тотално парижкия бизнес квартал Ла Дефенс, който в момента е зает почти изцяло от офиси, пише Ройтерс.

Сградите освен това ще положат основите на съвременното луксозно жилищно строителство в град, известен най-вече с величествената си архитектура от миналото.

Проектът за жилищните кули получи разрешение за строеж през март и оттогава пребори няколко съдебни дела от страна на местни организации. Една от тях - Vivre a la Defense, обединява наематели на сграда, която трябва да бъде разрушена, за да се освободи място за Hermitage Plaza. През миналия месец тяобжалва решениено в полза на проекта на по-горна инстанция.

Опонентите твърдят, че проектът е в ущърб на местните обитатели. Те са на мнение, че плановете да се заменят апартаментите със средни цени в района с луксозни жилища в една държава, страдаща от недостиг на жилища, е погрешно.

Шефът на изпълнителя на проекта Hermigate Group Емин Искендеров твърди, че ще получи банково финансиране най-късно до януари, въпреки че размерът на средствата, които ще му бъдат нужни за стартиране на строителството, се е увеличил до 1,1 млрд. евро от предварително планираните 700 млн. евро.

По-големият заем обаче ще позволи на Искендеров да разчита по-малко на приходите от продажба на апартаменти "на зелено“.

"Не искаме да ги продаваме прибързано, защото това би понижило стойността им", пояснява Искендеров, като допълва, че вече е получил запитвания от около 4 хил. кандидат-купувачи на апартаменти.

Освен това 15 хотелски вериги са изразили интерес към правото да управляват петзвезден хотел в комплекса.

Планира се само 13% от кулите да бъдат заети офиси, а в по-ниските им части ще бъдат разположени луксозен търговски комплекс, студентски апартаменти и дори художествена галерия.

Искендеров, който е роден в Москва, се мести във Франция със семейството си на 15-годишна възраст. После през 1998 г. се връща в Москва, където започва работа в Mirax - вече фалирала строителна фирма, известна с луксозните си жилища.

Hermitage стартира като френското поделение на Mirax и се отделя през 2009 г.

Искендеров има силни съюзници, включително високопоставени обществени фигури.

Основният подизпълнител на проекта ще бъде строителната фирма Bouygues, чийто директор Мартен Буиг е кръстник на един от синовете на Никола Саркози.

Не липсват и скептици, според които реализацията на проекта е почти невъзможна, при това не само заради обществената съпротива. Според експерти въпросът с финансирането на строителството е изключително сложен и едва ли предприемачът ще успее да си осигури необходимите му средства заради неохотата на банките да кредитират проекти.

От друга страна в момента купувачите на луксозни жилища във Франция са заели позиция на изчакване заради данъчната политика на президента Франсоа Оланд. Много богати французи дори се решиха да продадат имотите си и да избягат от страната в опит да се отърват от 75-процентния данък върху доходите над 1 млн. евро годишно, който ще действа от догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още