fallback

Пазарът на жилища в България върви по пътя на възстановяването

Най-висока активност през третото тримесечие е наблюдавана на пазарите по морските курорти, където се засилва чуждото търсене

14:46 | 06.11.12 г. 26
Автор - снимка
Редактор

Пазарът на имоти в България не претърпя драматични промени през първите 9 месеца на годината. И през третото тримесечие на годината се наблюдава затихване на темповете на спад в цените, като започват да се усещат първите сигнали за възстановяването на пазара от кризата, посочва се в доклад на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties.

В доклада пише, че през третото тримесечие най-висока активност се е наблюдавала на пазарите по морските курорти.

„Първите данни от октомври сочат запазване на тази динамика и по всичко личи, че 2012 г. ще приключи с пазарен оптимизъм за курортите и нараснала популярност на България сред руските купувачи“, коментират специалистите.

За възстановяване на пазара на градски имоти обаче, които са силно подвластни на местното търсене, все още не може да се говори с такъв оптимизъм.

Търсенето на жилища в градовете е силно повлияно от възстановяването на икономиката като цяло, от нивото на доходите, безработицата и достъпът до външно финансиране. Негативното развитие при тези фактори засега задържа възстановяването на този пазарен сегмент.

Като цяло на пазара на имоти в България вече се наблюдава стабилизация на цените. За първи път от началото на кризата се отчита и ръст на чуждестранното търсене.

Освен към морските курорти, наблюдава се и засилен интерес към зимните курорти. В тази връзка се очаква силен зимен сезон за продажбите най-вече в Банско, но също така и в Пампорово и Боровец, където цените вече са достатъчно конкурентни, пише в анализа.

Жилищният пазар в София

И през третото тримесечие на годината се задържа тенденцията в столицата да се осъществяват покупко-продажби на предимно „бюджетни“ апартаменти до 50 хил. евро. Средната цена на продадените жилища за периода е 48 400 евро, изчисляват от агенцията.

Данните на компанията показват, че в периода юли-септември обемът на сделките с жилища в София е бил на същото ниво като регистрирания обем през същия период на 2011 г.

"София като че ли изостава по отношение на пазарния оптимизъм, тъй като този пазар е движен основно от български купувачи и настъпилото оживление по морето и при селските имоти все още трудно може да се усети в столицата", посочва се в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:07 | 10.09.22 г.
fallback