IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата у нас са се понижили с 0,5% през третото тримесечие

Спадът на цените на годишна база продължава да се забавя, показват данните на НСИ

13:08 | 23.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Цените на жилищата у нас са се понижили с 0,5% през третото тримесечие

След като през второто тримесечие на годината цените на жилищата* в България леко се повишиха, през третото тримесечие те отново са се върнали към спад.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че за периода юли-септември цените на жилищата са се понижили с 0,5 на сто, след като за трите месеца до края на юни регистрираха ръст от средно 0,2% за страната.

На годишна база продължава да се наблюдава забавяне на ценовите спадове. През третото тримесечие на годината от националната статистика са измерили понижение на цените на жилищата от 2,2%, след като през второто намалението на цените беше 2,6%, а през първото – над 4 на сто.

През третото тримесечие на 2012 г. спрямо предходното е регистрирано намаление на цените в 17 от областните градове, като по-значително е в Кюстендил - с 3,5%, Монтана - с 3,4%, и Пазарджик - с 2,7%.

Средната пазарна цена на жилищата за страната през третото тримесечие на 2012 г. е 881,21 лв. за кв. м. Най-високи са средните цени в София град - 1 447,33 лв./кв. м. На второ място е Варна – 1 425,83 лв./кв. м, а на трето е Бургас - 1 135,83 лв./кв. метър.

*Индексът на пазарните цени на жилищата, изчисляван от НСИ, оценява общото относително изменение на цените на съществуващите жилища - апартаменти (изключват се новопостроените апартаменти, къщи, луксозни жилища). Обект на статистическото изследване са цените на реално продадените от домакинствата апартаменти в областните градове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още