IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намалява активността на пазара на имоти у нас

През първото полугодие се отчита спад на сключените сделки, както и на интереса към ипотеките, се посочва в анализ на агенция за имоти

12:26 | 10.10.12 г. 1
<p>
	Най-търсени са жилищата в ценовия диапазон от 25 до 50 хил. евро. Снимка:<em> Investor.bg</em></p>

Най-търсени са жилищата в ценовия диапазон от 25 до 50 хил. евро. Снимка: Investor.bg

Активността на пазара на недвижими имоти в България е намаляла през първото полугодие спрямо аналогичния период на миналата година, посочва се в анализ на агенцията за имоти „Явлена“.

Данните на компанията показват, че намалява делът на сключените сделки в петте най-големи града (София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора) в общия обем сделки, като това намаление е трудно да бъде компенсирано от активизирането на пазарите в по-малките градове.

Статистиката сочи, че през първите шест месеца на годината сделките в София са с 25% под отчетените през същия период на миналата година и с над 58% по-малко в сравнение с пиковата 2008 г.

В другите четири големи града обемът на сключените сделки се е свил с от 10 до 16 на сто, а като цяло за страната спадът на годишна база е 12 на сто.

Наблюдава се и рязък спад на сделките с учредена ипотека, посочват от агенцията. Основно сделки с имоти, финансиране с ипотечен кредит, се осъществяват в петте най-големи града.

Делът на сделките с имоти, финансирани с ипотека, е намалял до 14,45% през първите шест месеца на годината, докато по същото време на миналата година е бил 17,48%. През първата половина на пиковата за пазара 2008 г. този дял е бил близо 33%.

Експертите обаче смятат, че спадовете на пазара на имоти засягат предимно сегментите на ваканционните имоти, офисите, търговските и производствено-складовите площи. Що се отнася до жилищния пазар, поне в структурите на агенцията е отчетено активизиране на купувачите и ръст на реализираните през агенцията сделки с над 20%.

В анализа е отбелязано също така, че се наблюдава тенденция за сближаване на лихвените нива по ипотечните кредити в лева и евро. Засилва се търсенето на ипотеки в националната ни валута, а купувачите, които търсят външно финансиране, предпочитат да заемат по-малки суми.

Задържа се тенденцията купувачите на жилища да задоволяват основни жилищни нужди, като остава най-силно търсенето в ценовия сегмент от 25 до 50 хил. евро. Предлагането на такива имоти обаче намалява.

За сметка на това се увеличава предлагането на жилища от средния и високия ценови сегмент, но търсенето е слабо, а сделките – единични.

Засилва се и предлагането на жилища, купени преди кризата като инвестиция. Собствениците им ги предлагат и за отдаване под наем, и за продажба, пише в доклада.

Диспропорциите на пазара продължават да оказват натиск върху цените на жилищата, макар и от данните да се вижда, че интензивността на ценовите спадове силно е намаляла. Средно за страната кв. м жилищна площ е струвал 453 евро през първото полугодие, което е с 2,6% под нивата от предходната година и с 35,67% под пиковите равнища на цените, достигнати през 2008 г.

Най-чувствително през първите шест месеца на годината са поевтинели жилищата във Варна (с над 5% до средните 731 евро за кв. м), а най-малко намаление на цените е отчетено в София (0,57% до средните 745 евро за кв. м).

Пазарът продължава да търси равновесната си точка, но заради променливата икономическа среда в страната и в Европа все още не я е намерил, заключават експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Isumu
преди 11 години
Айде да си сверим статистиката с НСИ или поне ГРАО за петте най-големи градове - СОФИЯ, Пловдив, Варна, Бургас и Русе, и после да пишем! Все пак няколко хиляди души не са просто цифри на бял фон, които да си ги отписваме ей така, или просто има поредния двоен стандарт спрямо това кои са първо качество, кои второ и по-ниско!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още