IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителният контрол спря още един строеж в Несебър

Инвестицонният проект не е бил одобрен в цялост от главния архитект на общината

18:25 | 15.01.13 г.
Строителният контрол спря още един строеж в Несебър

Регионалният отдел Национален строителен контрол към РДНСК-Югоизточен район спря още един строеж в кв. „Черно море“ в Несебър, където се намират близо 30-те дка дюни, станали обект на скандална сделка.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) съобщават, че е отменено разрешителното за изграждане и одобрените проекти за жилищна сграда с височина 10 м, на 2 етажа и с разгъната застроена площ 596 кв. м.

Въпросният имот попада в зона Б, определена със Закона за устройството на черноморското крайбрежие, в която се разрешава строителство с по-ниска плътност. За терена обаче е имало одобрен и действащ план за застрояване преди влизането в сила на закона, поради което не са се прилагали заложените в нормативната рамка ограничения за строителството.

При проверката е установено, че единствено част „Архитектура“ от инвестиционния проект е одобрен от главния архитект на Община Несебър, а различните части не са съгласувани помежду си и от възложителите на строителството.

Не са изяснени и условията за присъединяване на строежа към водоснабдителната и канализационната мрежа и към момента не съществува техническа възможност за присъединяване, посочват от министерството. Освен това с инвестиционния проект не са предвидени за изпълнение уличен водопровод и канализация.

Срещу главния архитект на община Несебър ще бъде образувано административнонаказателно производство за допуснатото нарушение при издаване на разрешението за строеж и ще му бъде наложена глоба в размер на 5 хил. лв., допълват от ведомството.

За същия квартал миналата седмица земеделският министър Мирослав Найденов коментира, че е възможно целият да е изграден върху дюни. Днес обаче стана ясно, че административни нарушения по казуса със строителството върху дюните не са установени от специално създадената комисия, която да провери случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още