IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисии ще проверяват за строежи в защитени територии по Черноморието*

Проверките обхващат времето преди 2009 година

13:46 | 04.01.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Комисии ще проверяват за строежи в защитени територии по Черноморието*

Регионални комисии ще проверяват сигнали за строежи в защитени територии по Черноморието, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Такива комисии ще бъдат създадени в областите Варна, Бургас и Добрич. Проверката ще обхваща годините преди 2009 година, тъй като, по думите на земеделският министър Мирослав Найденов, „по време на управлението на ГЕРБ няма стартирала процедура за изваждане на земи от горския фонд“.

От БСП пък настояват за анкетна комисия, а не "измислена комисия на Мирослав Найденов", която да провери случая. Това искане отправи Сергей Станишев, цитиран от БТА. По негови думи правителството на Тройната коалиция е започнало създаването на карта на дюните по българското Черноморие. С идването на ГЕРБ обаче работата по този проект е спряла. 

В същото време премиерът Бойко Борисов е поискал от Прокуратурата да провери всички сделки с общински и държавни имоти в Несебър в периода от началото на 2004 до края на 2012 година, става ясно от съобщение на пресслужбата на Министерския съвет. 

Борисов е разпоредил още министрите на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на земеделието и храните, заедно с депутатите от ГЕРБ, да предложат на Народното събрание необходимите промени в Закона за горите, Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, за да не се допускат подобни сделки и строежи.

Решението за сформирането на комисии за проверка на сигнали е взето по време на посещението на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов в Несебър. 

Визитата е свързана с набиращия скорост скандал за продажбата на държавен имот край Несебър. Според еколози теренът е защитена зона, част от Натура 2000. След посещението си  Мирослав Найденов коментира, че спорният имот не е на първа линия, а на поне 500-600 метра от брега. „Ако това е дюна, значи и околните строежи са върху дюни“, смята той.

Именно след тази констатация е взето решението за създаването на комисия, която да провери всички сигнали за строеж в защитени местности в Бургас.

Председател на комисията е областният управител Константин Гребенаров, а в състава й влизат още директорът на Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Бургас, която реално е позволила отписването на спорния имот в Несебър от Държавния горски фонд.

По време на пресконференция на МЗХ в четвъртък (3 януари) по този казус Росица Димова от отдел „Натура 2000“ обясни, че ще има детайлна проверка на документацията на РИОСВ как е взето това решение.

Освен РИОСВ, в състава на бургаската комисия, която ще проверява сигналите за незаконно строителство в защитени територии, влизат още Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) в Бургас, както и представители на кадастъра. 

* Новината е допълнена с коментара на пресцентъра на Министерския съвет и председателя на БСП Сергей Станишев по казуса с отдаването на терена в Несебър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Такива комисии ще бъдат създадени в областите Варна, Бургас и Добрич. Проверката ще обхваща годините преди 2009 година, тъй като, по думите на земеделският министър Мирослав Найденов, по време на управлението на ГЕРБ няма стартирала процедура за изваждане на земи от горския фонд.А Бойко е поискал да се проверят всички сделки с имоти в Несебър от 2004 до 2012 - Има разлика сей се??? Ти на хитър ли се правиш или просто си от ПР отдела на ГЕРБ??? Къв си по-точно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 11 години
Колкото и да не се говори за това, единствено мутра може да се пребори с мутрите. Ако Станишев беше премиер строежа щеше да продължи. Благодарение на егоизма си, Боко земята ще изрови но ще намери начин да отмени сделката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 11 години
Аз пък забелязвам че проверката е от 2004 до края на 2012 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Ако този беше истински премиер щеше да назначи проверки и за след 2009 г. Той не се ли вижда колко е смешен??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Забелязвате ли - проверки САМО за нарушения преди 2009 г. Боже опази
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Не, ще проверяват някое агне да не е станало месоядно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Вълците ще проверяват случаите на отвличания при агнетата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още