IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждат задължително обществено обсъждане на градо-устройствените планове*

Със законови промени ще се предотврати възможността защитени територии да бъдат трансформирани в урбанизирани

12:40 | 03.01.13 г. 2
Въвеждат задължително обществено обсъждане на градо-устройствените планове*

Предстои да бъдат направени промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), с които ще бъде въведено задължително публично обсъждане и възможността за обжалване на устройствени планове на населени места и части от тях. Така ще бъдат предотвратени възможностите да бъдат обявявани за урбанизирани територии терени около населените места, които попадат в защитени зони.

Това съобщиха на пресконференция Тома Белев от „Зелени Балкани“ и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Поправките в закона ще бъдат направени във връзка със сделката за имота с площ от близо 30 декара край Несебър, информация за която излезе преди броени дни.

Подобни предложения за промени екоорганизациите направиха още когато се обсъждаха поправките в ЗУТ през миналата година. Техните текстове така и не бяха разгледани от депутатите.

Публичното обсъждане и обжалването на градоустройствени планове се гарантира от Комитета за прилагане на Орхуската конвенция на ООН. Припомняме че през миналата година Комитетът излезе с решение, че необжалваемостта на устройствените планове, заложена в ЗУТ, противоречи на конвенцията, която България е подписала и е длъжна да спазва.

Министър Найденов съобщи, че днес (3 януари) е назначил междуведомствена комисия, която да провери цялата документация за сделката с терена край Несебър. Той се ангажира комисията да излезе с доклад в края на следващата седмица. След това докладът ще бъде предаден на премиерът Бойко Борисов, както и на парламентарните комисии по регионална политика и по околна среда.

Найденов припомни, че въпросният терен е бил изключен от Държавния горски фонд и обособен като урбанизирана територия от община Несебър още през 2007 година. Заявление за закупуване на имота е подадено през 2009 година от Димитър Петров, за когото излезе информация, че е баща на гимнастичката Мария Петрова.

Когато през 2009 година дойде правителството на ГЕРБ, беше наложен временен мораториум на всички заменки и беше променена наредбата, по която се изключваха и закупуваха земи от държавния горски фонд, припомни още Мирослав Найденов.

Заради това изменение на наредбата е била проверена първата преписка по заявлението за закупуване на терена. Установено е, че данъчната оценка на имота е била за малко над 11 хил. лева и тя е била отхвърлена от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).  Направена е повторна данъчна оценка, включително и от независими експерти-оценители, която е за малко над 581 хил. лева. Заедно с всички платени такси и други разходи теренът е продаден за приблизително 1,142 млн. лева.

Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Защото сега е дошъл момента, да ни спасяват от самите нас :) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Защо ли чак сега ще направени промени в ЗУТ !? :)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още