IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждат задължително обществено обсъждане на градо-устройствените планове*

Със законови промени ще се предотврати възможността защитени територии да бъдат трансформирани в урбанизирани

12:40 | 03.01.13 г. 2
Въвеждат задължително обществено обсъждане на градо-устройствените планове*

Найденов допълни, че ако междуведомствената комисия установи, че при сделката са допуснати административни нарушения, ще бъдат наложени и съответните наказания.

Росица Димова от отдел „Натура 2000“ в МЗХ обясни, че въпросният терен действително попада в европейската екомрежа, но е част от защитена зона, която е определена като такава съгласно Закона за биологичното разнообразие. В подобни терени собствеността не се променя и строителството не е строго забранено, а строителни дейности могат да бъдат осъществявани въз основа на оценка за съвместимост.

Димова обясни още, че Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас е преценила след проведена оценка за съвместимост, че не е нужно да бъде извършена задълбочена екооценка във връзка с реализирането на инвестиционния проект в този имот. Тя допълни, че ще бъде направена проверка на цялата документация на РИОСВ по случая.

Според коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" случаят с дюните в Несебър показва пълния набор от нарушения и практики, които бяха използвани, за да се застрои българската природа и да се унищожи Черноморието.

Организацията посочва, че е крайно време не само да се промени ЗУТ, но и да започне ефективното и реално прилагане на Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и да се актуализират продажните цени и оценките на държавната собственост.

„Държавата не разполага  с реален механизъм да оценява имотите си, които се разпродават. Това най-лесно би се решило с открити, прозрачни и действителни търгове, несъдържащи дискримитивни условия за участниците в тях“, предлагат от организацията.

„Скандалната сделка в Несебър нямаше да се случи, ако Агенцията по геодезия, картография и кадастър беше изпълнила своето задължение и след 1 януари 2008 г. беше картографирала всички дюни, крайморски езера, лагуни и плажове, както изисква ЗУЧК и наредбите по неговото приложение“, коментират природозащитниците.

По Конституция и съгласно специалния закон всички морски плажове, лагуни, крайморски езера и дюни са публична държавна собственост и съответно не могат да бъдат обект на продажба и застрояване.  Благодарение на липсата на графична информация административните органи трудно могат да ги идентифицират и така са възможни злоупотреби.

„Скандално е, че никой  в държавата, включително и Дирекцията за национален строителен контрол, не може да разбере какво предвижда Общия устройствен план на Община Несебър. Той не е публичен и се крие от обществеността, което улеснява злоупотребите“, коментират от екокоалицията.

* Актуализирано към 17.15 ч. с мнението на коалицията "За да остане природа в България"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Защото сега е дошъл момента, да ни спасяват от самите нас :) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Защо ли чак сега ще направени промени в ЗУТ !? :)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още