IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгват проверки на скандална сделка с дюни край Несебър*

Земите се намират в защитената местност “Кокала” край Несебър, която е част от Натура 2000, и се подготвят за застрояване

15:01 | 31.12.12 г. 9
Тръгват проверки на скандална сделка с дюни край Несебър*

Междуведомствена комисия ще направи проверка на сделката за 29 дка земи край Несебър, за която алармираха природозащитни организации и независим сайт за разследваща журналистика.

Отделно строителният контрол в Бургас също се очаква да направи проверка на 2 януари, тъй като върху терена, който попада в защитена зона, са започнали строителни работи.

На извънредна пресконференция министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов съобщи, че комисията, в която са поканени да участват и представители на неправителствените организации, ще бъде създадена през февруари, предаде агенция Фокус.

Решението за създаване на междуведомствената комисия е взето, след като проблемът е бил обсъден между няколко институции – Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на околната среда и водите, Изпълнителна агенция по горите и комисията към Министерство на земеделието и храните, която отговаря за подобни случаи, обясни Найденов. С доклада от тази проверка ще бъдат запознати премиерът и медиите, каза още земеделският министър.

Той допълни, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов Дирекцията "Национален строителен контрол" (ДНСК) е спряла всякакви строителни дейности по обекта, както и че сделката за терена се подготвя още от 2007 г., когато със заповед на тогавашния кмет е одобрен подробен устройствен план на земите и те са предвидени за застрояване.

Министър Найденов съобщи още, че земите са изключени от държавния горски фонд през 2008 г., а заявлението за закупуване е подадено през 2009 г. По думите на земеделския министър сделката е приключена на 22 ноември т. г., а стойността й е малко над 1,1 млн. лева.

Според документацията по сделката на имота са правени две данъчни оценки. Първата е направена през юни 2009 г., когато е пуснато заявлението за закупуване на имота, и е на стойност 11 320 лв. След указание на министър Найденов е направена повторна данъчна оценка, която е на стойност 540 729 лв. 

Определената цена за закупуване на имота е 581 212 лв. без ДДС., посочват от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Отделно са платени такса за изключване на имота от горския фонд в размер на 405 479 лв., режийни разноски в размер на 11 624 лв., компенсаторно залесяване в размер на 7 530 лв., местен данък от 17 436 лв. и други разходи, с което цялата сума по продажбата възлиза на 1 141 849 лв.

Найденов отрече, че сделката е осъществена по цена под данъчната оценка на имота, каквато информация се тиражира, както и че държавата е била ощетена от нея с 3,5 млн. лева.

Според Бойчо Георгиев, директор на РИОСВ – Бургас, строителният контрол вече е посетил имота. Инспекторите са установили, че собствениците имат разрешение за строеж, което още не е влязло в сила, както и че не са почнали реални строителни дейности, а теренът се е подравнявал.

Земите се намират в защитената местност “Кокала” край Несебър. Теренът е част от дюните в защитената зона Ахелой-Равда-Несебър, които са включени и в европейската екомрежа Натура 2000.

Според бившия директор на природен парк “Витоша” Тома Белев по закон дюните са публична държавна собственост и не могат да се застрояват. Местната власт обаче настоява, че това не са дюни, а гора, която е била изключена от държавния горски фонд и може да се продава и застроява. Димитър Стоев от отдел „Защитени територии” към Министерство на околната среда и водите пък определи имота като “територии с храсти и храстовидна растителност” и посочи, че от 2007 г. той е урбанизирана територия, както и че никой не е обжалвал екооценките за строителството.

Директорът на националния строителен контрол инж. Милка Гечева каза, че разрешението за строеж върху терена е издадено на 21 декември. По думите й е предвидено строителството да се осъществи на 4 етапа, като на първия етап трябва да бъдат изградени 36 жилищни сгради, за втория етап са предвидени 32, за трети етап – 16, а за четвърти етап – 38 сгради.

“В момента тече 14-дневен срок за извършването на служебна проверка по законосъобразност на строителните книжа. Този срок изчита до 4 януари и предстои да се извърши прецизна проверка по документите, одобрените проекти и издаденото разрешение за строеж”, каза още Гечева.

“От 2007 г. се знае, че в тези имоти ще има застрояване. Учудена съм, че едва сега се реагира”, каза още Гечева, като обеща, че строителните книжа ще бъдат отменени, ако проверките установят, че са издадени в нарушение.

Тя отбеляза, че не е издадена заповед за спиране на строежа на този етап. „Спирането на строеж 4 категория се извършва от кмета на общината. Началникът на регионалната инспекция на ДНСК и регионалния отдел в Бургас са проверили мястото на строежа, за да видят дали там се извършват строителни дейности. Извършва се ограждане със строителна ограда и подготовка на площадката – изсичане на храсти и подравняване на терен. Тези дейности по подготовка на площадката още във вчерашния ден са спрели”, допълни Милка Гечева.

* Актуализирано към 16.30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Не са от ГЕРБ бандитите!:D ... я да помислим пак!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
SEBULBA
преди 11 години
Му-ха-ха-ха .... 30 ЛЕВА на кв. м. Баси крадливата гербаджийска шайка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
diado mrass
преди 11 години
Ей, тва природозащитниците и разследващите журналистчета са страшно племе! Абе не виждат ли, че всичко е законно?! ... Когато цял народ се е втренчил в бляскавата Новогодишна украса и софра, замаен от топли чувства и сгряващи напитки, ей тия господа да вземат и да помрачат празника! Аман! Омръзна ми да ми се втълпява, че цяла глутница от чиновници, срещу държавно заплащане, години наред се е бори срещу държавността! Това не може да бъде вярно и аз не вярвам че работата е нагласена /2007/доста преди сегашното правителство да е на власт. Тая работа е натъкмена непосредствено след Коледа. Тия работи се правят бързо и по Нова година! - Кагато Дедо Ви раздава подаръците .... А това не е пясък, а са дърва - гора е, бе! - Не виждате ли?... Или искате да дойде отнякъде някое училищно настоятелство и да обяви дюните за частна собственост още от времето на битката при Ахелой ?... А?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
biarta
преди 11 години
Вечно се прехвърлят нещата,все към колективната отговорност или неизвестен извършител,мошеннвици от 1989г та до ден днешен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 2
FNM
преди 11 години
Шайка крадливи бандити - 30 декара в Несебър за жълти стотинки! Ще построят 122 сгради на този терен!!! Печалбата ще е десетки милиони върху гърба на държавата!!! ИНТЕРЕСНО, кой ли е купувачът? А защо аз не можах да купя парцела? И аз исках!Тая държава никога няма да се оправи!БАНДИТИ ГЕРБАДЖИЙСКИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Брех, Големи проверки , голямо нещо... Абе работата е станала от раз - за 2 дена е прехвърлено 2 пъти... Накрая ще се окаже че ние не сме разбрали правилно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 3
Jay Gould
преди 11 години
Бойко не смее да уволни Миро Найденов, защото последния знае всички бакии и на шефа си :))) Голяма излагация за края на годината!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
stasi666
преди 11 години
2008 е изключен от горския фонд прочети и статията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
Internet
преди 11 години
Именно и само Гербаджийската мафия е продала имота, останалото е увъртане и шикалкавене на Миро Мършата.Кой взе комисионната обаче - ето това е големият въпрос след 29 декември 2012 г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още