IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Левицата предлага временен мораториум върху строителството по Черноморието

Депутатите предлагат мораториумът да действа до обособяването на крайбрежни територии в национален парк

14:03 | 24.01.13 г.
Левицата предлага временен мораториум върху строителството по Черноморието

Коалиция за България е внесла в парламента проекторешение за налагане на мораториум върху всички разпоредителни сделки и строителни дейности върху терени по Черноморското крайбрежие.

Това съобщи на брифинг в парламента председателят на парламентарната група на Коалиция за България и на БСП Сергей Станишев, цитиран от БТА.

Левицата предлага мораториумът да важи за Иракли, Карадере, Камчийски пясъци - Шкорпиловци, ивицата от Дуранкулашкото езеро до Света Ана, Крапец, Шабленското езеро, "Корал", Аркутино, "Дюни", Маслен нос (брега и плажовете между "Перла" и резервата "Ропотамо"), Белите скали, Боата, Ялата, Калиакра, Ракитник и Лиман.

По-голямата част от териториите попадат в предложения от граждани и екоорганизации национален парк „Българско Черноморие“. Депутатите предлагат мораториумът да действа до обособяването на териториите в национален парк.

Станишев посочи, че в проекторешението ясно са записани задълженията за изработване на специализирани карти на Черноморското крайбрежие.

В проекторешението се предвижда също така Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да създаде регистър на имоти - частна или публична държавна собственост, разположени на разстояние до 2 км от брега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още