fallback

Природозащитници настояват да се забрани строителството в парк "Пирин"

Екоорганизация настоява да бъдат отстранени всички нови сгради и съоръжения, построени в нарушение на плана за управление на парка

17:44 | 08.02.13 г. 8
Автор - снимка
Редактор

За забрана на строителството на територията на национален парк „Пирин“ до приемането на кадастрална карта и кадастрални регистри на имотите в района настоява природозащитната коалиция „За да остане природа в България“.

По време на дебат за бъдещето на парка коалицията поиска да бъдат отстранени всички нови сгради и съоръжения, построени в нарушение на плана за управление на парка, за чието изменение настоява Община Банско.

Исканията са били внесени още на 17 януари като предложения за промени на плана за управление на парк „Пирин“, каза за Investor.bg председателят на Асоциацията на парковете в България Тома Белев. От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обаче са преценили, че те не са допустими за разглеждане от Висшия експертен екологичен съвет, тъй като ведомството не се е произнесло по тях.

Същевременно на заседание на висшия съвет на 19 февруари ще бъдат разгледани контрапредложенията на Община Банско, която иска промяна в плана за управлението на парка с цел разширяване на ски зоната.

От организацията посочват, че предложените от местните власти в курортното градче промени в плана за управление на парк „Пирин“ целят узаконяването на допуснатите нарушения при изграждането на ски зоната. В тази връзка се пораждат съмнения дали за конфликти на интереси на представители на местната и централната власт, които може да са фактическите собственици на концесионера „Юлен“ АД. Затова коалицията продължава да настоява да бъдат обявени истинските собственици на фирмата, която притежава най-голям дял от него.

Природозащитниците предупредиха още, че предлаганите от общината промени в плана за управление на парк „Пирин“ ще позволят още по-мащабно строителство в курорта, на което се противопоставя и световната организация ЮНЕСКО, под чиято защита е парка.

По време на днешната дискусия Цветелина Иванова, държавен експерт от МОСВ, съобщи, че юристи от ведомството разглеждат резултатите от всоциално-икономическия анализ на ски зона Банско. Министерството възложи изготвянето на анализа, след като беше установено, че концесионерът е ползвал близо 650 дка над разрешеното в концесионния договор.

Експертът обаче не можа да каже категорично дали се разглежда възможността за прекратяване на концесионния договор, за каквото настояват и природозащитни, и граждански организации. Вместо това в средата на 2011 г. правителството искаше да промени Закона за концесиите, за да може да извърши корекция в договора и в него да се включат използваните в повече територии. Това предизвика масови протести, а по-късно екоминистерството призна за една незаконно изградена ски писта над Банско.

На днешната дискусия от „За да остане природа в България“ алармираха, че в нарушение на екооценката в Банско е изграден капацитет от над 20 хил. легла за настаняване на туристи, докато препоръката е за максимум малко под 8 хил. легла. Също в нарушение на екооценката са извършвани земно-изкопни работи, сечи, изкореняване на пънове и са изграждани нови временни пътища.

Същевременно днес в Банско също се проведе дискусия за бъдещето на курортното градче и парк „Пирин“, организирана от общината и със силно присъствие на представителите на правителството. В дебата взеха участие министрите на околната среда Нона Караджова, на икономиката Делян Добрев, на спорта Свилен Нейков и зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев.

Добрев посочи, че трябва да се предприемат стъпки за развитието на Банско като световен курорт, което налага и промени в туристическите условия, за да се поддържа ръста на туристите.

На 14 февруари в София и още няколко града ще се проведе нов граждански протест срещу презастрояването на морските и планинските курорти. Гражданите настояват правителството да приеме допълнителни законови мерки за опазване на защитените територии от строителни апетити, както и да потърси отговорност за допуснатите нарушения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:29 | 10.09.22 г.
fallback