IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори лифт няма да реши проблемите на Банско

Икономическите ползи за градчето са обидно ниски на фона на направените инвестици, според експерт

13:40 | 25.01.13 г. 4
<p>
	Експерти очертаха сезонността на туристическите услуги като един от основните проблеми на Банско. <em>Снимка: БТА</em></p>

Експерти очертаха сезонността на туристическите услуги като един от основните проблеми на Банско. Снимка: БТА

Изграждането на втори лифт няма да реши проблемите на Банско и трябва да се търсят други възможности за развитието на туризма в района. Това коментира д-р Елка Дограмаджиева, преподавател по туризъм в Софийския университет "Св. Климент Охридски", на пресконференция на тема "Да отсечем ли Байкушевата мура?".

Участниците в пресконференцията се обединиха около мнението, че национален парк Пирин има много повече възможности за туризъм от тези, които дават зимните спортове, предаде БТА. В съседното на Банско Добринище например има 14 минерални извора, а в района на община Разлог има още четири балнеологични курорта, подчерта Дограмаджиева.

Проблемът на Банско е високата сезонност на търсене на туристическите услуги, допълни още тя.

По думите й създаденият свръхкапацитет за настаняване в Банско функционира при критично ниска заетост, а големите хотели на практика затварят от началото на април до края на ноември.

„Икономическите ползи за Банско са обидно ниски на фона на направените инвестиции“, добави тя.

Пирин е обект от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО заради уникалните природни дадености и биоразнообразие, коментираха експертите. Този природен капитал може да бъде от полза за развитието на специализирани туристически продукти и услуги, които са най-скъпите в света, каза Светлана Аладжем от фондация
"Информация и природозащита".

По думите й устойчивото ползване на билки, гъби, горски плодове, наблюдението на животински и растителни видове, фото лов, запознаване с автентичните занаяти, фолклор и кухня са база за създаване на поминък за местните общности за поколения напред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
То това е проблема с парите в цял свят. И тяхното време ще отмине. Който е откраднал/присвоил (законно но неморално) пари - рано или късно ще ги загуби. Исторически е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
"Представете си, ако имате малък хотел и трябва да се конкурирате с предприемачи, които просто не се интересуват от това точно колко печелят или губят, тъй като парите им са дошли от контрабанда с цигари или измами с ДДС например. В такава ситуация, независимо от това, че предлагате по-конкурентен продукт, няма как да изместите такъв играч от пазара просто защото за него пазарната логика не важи."Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк, http://***.dnevnik.bg/1058366
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Втори лифт няма да реши проблемите на Банско. Проблемите на Банско ще се решат, когато им построим 147 нови лифта и нова планина. По възможност с размерите на Кордилерите или по-голяма. Също така трябва да решим и климатичните проблеми. В Банско трябва винаги да е зима, за да могат да се карат ски. освен това трябва да им прокараме по някакъв начин и море, за да има туристи и през лятото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
melon
преди 11 години
Отде у ***(цеко) толкова мозък? Дай му да бетонира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още