fallback

Граждани организират бдение за Пирин

Контрапротест, иницииран от Община Банско, ще съпровожда заседанието на Висшия експертен екологичен съвет, който ще реши дали да се разшири ски зоната в парка

16:06 | 18.02.13 г.

Мълчаливо бдение за Пирин ще се проведе тази вечер пред Министерство на околната среда и водите (МОСВ) заради предстоящото заседание на Висшия експертен екологичен съвет, който ще дискутира исканите от Община Банско промени в плана за управление на националния парк.

Хората настояват да се прекрати концесията на „Юлен“ АД, да не се променя планът за управление на парка преди изтичането му през 2014 г. и да се наложи пълна забрана на строителството в планината.

„В Национален парк Пирин са регистрирани вече достатъчно нарушения при изграждането и експлоатацията на ски зона Банско. Екоминистърът Нона Караджова преди две години призна, че площта на ски зоната е с две трети по-голяма от разрешеното по концесия. Вместо да се потърси отговорност за нарушенията, се дава възможност на нарушителите да изграждат хотели, нови писти и лифтове в сърцето на Национален парк „Пирин”, сред 300-годишните мури“, посочват организаторите на бдението.

„В равнината вече всичко е покрито от полупразни хотели и апартаментни комплекси. Трябва ли наистина Пирин да заприлича на Слънчев бряг, както си пожела министър Добрев?“, допълват организаторите.

Паралелно на заседанието на експертния съвет на площад „Славейков“ в София ще се проведе и контрапротест, организиран от Община Банско. Кметът на общината внесе искане за промяна на плана за управление на парк „Пирин“ и разрешаване на строителните дейности на територията на целия парк, въпреки че ЮНЕСКО, под чиято защита е парка, се обяви против допълнителното разширяване на ски зоната.

Междувременно от Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) поискаха екоминистъра Нона Караджова да върне за прецизиране предложенията на кмета на Банско за промяна в плана за управление на парк „Пирин“ заради липсата на оценка за съвместимост и противоречи на Закона за защитените територии.

От организацията алармират, че не е осигурена експертна представителност в съвета, тъй като практически са отстранени от участие почти всички неправителствени организации, осъществяващи дейност реално в защита на българската природа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:52 | 11.09.22 г.
fallback